Zöldi

Batla

 

  • Faj: Batla
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2009.05.26.

Magyarországon fokozottan védett. Eszmei értéke 500.000 Ft.

Örökbefogadom!

 

 

Batla
Plegadis falcinellus
Glossy ibis
Braunsichler

 

Az íbiszfélék családjába tartozó, vonuló faj, amely eredetileg az óvilágban volt őshonos, ám a 19. században természetes úton meghonosodott az amerikai kontinensen is. Az európai populációk nagy része Afrikában telel. Magyarországon áprilistól szeptemberig fordul elő szórványosan. Rendszeresen nálunk fészkelő állományát 5–20 párra becsülik Hazánkban fokozottan védett faj!

A batla csőre és fejformája egyrészt világosan mutatja, hogy az állat az íbiszek rokonságába tartozik (érdemes összehasonlítani például a kertben szintén látható skarlát íbiszekkel), másrészt kiválóan alkalmazkodott a sekély vízben való táplálékkereséshez. A madár békákat, ebihalakat, halakat, piócákat, csigákat és különféle rovarokat fog velük.

A batlák ágakból, illetve nádból építik fészküket, amelyet nádasokban, esetleg fákon alakítanak ki. A fiókák fészeklakók, a kirepülési idő általában 50 nap. Telepesen költenek, a magyarországi állomány azonban túl gyér az igazi telepek kialakulásához.

 

Testméretek: testhossz: 55–65 cm

szárnyfesztáv: 80–95 cm

Tömeg: 530–770 g

Táplálkozás: békák, csigák

Társas viszonyok: csoportban él

Költési idõ: 21 nap

Fészekalj: 4–5 tojás

Élettartam: 15–20 év

Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

Elterjedés:

Európa, Afrika, Ázsia, Észak–Amerika

 

Elterjedés: Európa, Afrika, Ázsia, Észak–Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • Szalkovszky Katalin
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: