Mami

Braziliai óriás madárpók

• Faj: Braziliai óriás madárpók
  • Ivar: Nőstény

Tenyérnyi méretű madárpók. Ha veszélyben érzi magát, lábaival megdörzsöli a hátát, és hirtelen apró szőrszálakkal teríti be környezetét. Ezek szembe és nyálkahártyára kerülve erős irritációt váltanak ki.

Örökbefogadom!

Braziliai óriás madárpók
Lasiodora papaphybana
Brazilian salmon pink tarantula
Beasilianische Reisenvogelspinne

Viszonylag nagy méretű madárpókfélékbe tartozó Brazília északkeleti részén megtalálható faj. Jellemzően 20–23 cm-es lábfesztávval rendelkezik, de kivételes esetben a 25–28 cm-t is elérheti. A nőstény egyedek nagyobbak és tovább élnek a hímeknél. A nagyobb nőstények tömege meghaladhatja a 100 grammot is.

Nem agresszív, vadászata alkalmával nem harapását, hanem testi erejét használja ki. Ezért még zaklatására sem harapással válaszol (elsőre), hanem támadó pozíció felvételével és testszőrének szétszórásával. Ez irritációt okoz a bőrön is, de főleg nyálkahártyán vagy a szemen. Mérge is ugyanezen okból viszonylag gyenge, csáprágói inkább fizikai sérülést okoznak.

Ideális tartási hőmérséklete 25–28 °C, a páratartalomra nem érzékeny, de a talaj egy része minden esetben legyen nedves. Talajlakó életmódot folytat.

Testméretek: lábak fesztávja:  20-30 cm

Táplálkozás:  rovarok, apró gyíkok