Ginni

Ázsiai oroszlán

 

  • Faj: Ázsiai oroszlán
  • Ivar: nőstény
  • Születési dátum: 2012. május 20.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2023. október 18.

Ginni 2012. május 20-án született Inidában, a Sakkarbaugh Állatkertben, de Prágában is élt 8 évet, innen érkezett a Budapesti Állatkertbe 2023 őszén. Basil, a hím oroszlán prágai vendégeskedése alatt már megismerhette Ginnit.

A kritikusan veszélyeztetett ázsiai oroszlánokból kevesebb, mint 300 egyed él állatkertekben, vadon élő állományát pedig alig több, mint párszáz egyedre becsülik. 

Örökbefogadom!

 

 

Ázsiai oroszlán
Panthera leo persica
Asiatic Lion
Asiatischer Löwe

 

Az ázsiai avagy indiai oroszlánok a legritkább nagymacskák közé tartoznak. A Fővárosi Állat- és Növénykert 2010 óta foglalkozik velük, s az azóta eltelt évek során összesen hét kis indiai oroszlán cseperedett fel az Állatkertben. 
Az indiai oroszlánok eredetileg a mai Görögországtól India északi részéig terjedő hatalmas területen szinte mindenütt előfordultak, éppen ezért ázsiai, illetve perzsa oroszlánoknak is nevezték őket. 1949-re azonban mindössze 100 példány maradt fent az észak-nyugat indiai Gudzsarát Államban található Gir Forest Nemzeti Parkban. Mára a védelem és az állatkerti tenyészprogramok hatására – és az orvvadászok ellenére – mintegy 700 főre tehető vadonbeli állományuk.  
Az ázsiai oroszlán némileg kisebb afrikai rokonánál. A hímek sörénye általában vöröses, de némelyik hímé fekete színű is lehet. Farokbojtjuk nagyobb, mint az afrikai oroszlánoké. Felnőtt állatoknál a legszembetűnőbb különbség a hosszanti köldökig húzódó bőrredő, ami az ázsiai oroszlánokon fordul elő. Az újszülöttek bundája sötét foltos, azonban hamar kivilágosodik.

Mint minden oroszlán, az ázsiai oroszlán is társas, territoriális és családi közösségben él. A fiatal hímeknek kétéves korukban menniük kell, míg a nőstények egész életükben a családdal maradnak. A hímek néhány éves barangolás után átveszik az uralmat egy család fölött, ahol 2–3 évig maradnak. Általában csak a nőstények vadásznak, általában éjszaka.  

 

Testhossz: 1,3-1,9 m

Marmagaság: 90-120 cm

Tömeg: 110-190 kg

Táplálkozás: ragadozó

Társas viszonyok: családban él

Vemhességi idő: 105-112 nap

Utódok száma: 1-4

Élettartam: 18-20 év

Veszélyeztetettség: veszélyeztetett / kihalás szélén

 

Elterjedés: Északnyugat-India

 

Nevelőszülők listája

  • Bajtay Ádám
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink