Bendegúz

Kispanda

 

  • Faj: Kispanda
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2019. 06. 19.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2020. 05. 22.

Örökbefogadom!

 

 

Kispanda
Ailurus fulgens
Lesser panda
Kleiner panda

 

A Himalája vidékének magashegyi erdeiben, bambusz–erdőségeiben található 1800–4000 méteres tengerszint feletti magasságban. Párban vagy kisebb családi csoportokban él. Tápláléka zsenge bambuszból, fűfélékből, gyökerekből, gyümölcsökből és hajtásokból, néha tojásokból, apróbb állatokból áll.

Vemhességi idejét akár 60 %–kal is meghosszabbíthatja kedvezőtlen körülmények esetén,
az embrió fejlődésének késleltetésével.

Pihenés közben a vörös macskamedve összegömbölyödik és lompos farkával takarja be a fejét. Ennek különösen télen van jelentősége, mert ilyen módon tudja csökkenteni testének hőveszteségét. Mivel a magashegyi hideghez alkalmazkodott, állatkertünkben télen is a szabadban látható.

Ezt a fajt kis pandának is nevezik, mert mancsának szerkezete hasonló a fekete fehér óriáspandáéhoz. Úgy tűnik azonban, hogy ennek ellenére a mosómedve–félékkel áll rokonságban. Eredetileg egyébként ezt a fajt nevezték pandának, a óráispandát csak később fedezték fel.

 

Testméretek: testhossz: 51–63 cm,
farokhossz: 28–48 cm
Tömeg: 3–6 kg
Táplálkozás: növényevõ
Társas viszonyok: párban él
Vemhességi idõ: 90 nap
Utódok száma: 1–4
Élettartam: 15 év
Veszélyeztetettség: veszélyeztetett

 

Elterjedés: Himalája DK-i lejtői

 

Nevelőszülők listája

  • Diófa Ingatlankezelő Kft.
  • Fésűs Istvánné
  • Jókuthy Noémi
  • Korcsok Csaba
  • Kovács András
  • Papp Eszter
  • Streicher Zita
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

Bronz fokozatú támogatóink