Szakállas agáma
latin név: Pogona vitticeps

 

A szakállas vagy más néven tüskés agáma onnan kapta a nevét, hogy izgalmi állapotban (például ha mérges vagy fél) felfújja magát, így kimereszti a testén és a torkán lévő tüskeszerű pikkelyeket. Ausztráliában őshonos, a leguánokkal rokon nappali gyíkféle. Élőhely sokféle területet magába foglal a sivatagtól kezdve a száraz erdőkön át a bozótosokig. Félig fán élő faj, mely gyakran megtalálható leesett faágakon, kerítéseken vagy piknik asztalokon. Színe az élőhelyén található talajtól függően változik. Legjellegzetesebb testrészük a viszonylag kis pikkelyekkel fedett, széles, háromszög alakú fej. Nevüket a fej oldalán és a tarkó tájékán növő, kicsúcsosodó pikkelyeiről kapták. Izgalmi állapotában nyelvcsontjuk segítségével kifeszítik ezeket, és ekkor pofaszakállra emlékeztető benyomást keltenek. Egyúttal hatalmasra tátják a szájukat, és kivillantják apró fogukat, hogy félelmetes ragadozónak tűnjenek. Szemük kicsi, szemdombjuk kidudorodik, dobhártyájuk jól látható.

Az izmos test két oldalán tövissor húzódik végig. Farkuk egyenletesen vékonyodik. Erőteljes végtagjaik éles karmokban végződnek.

Színezetük fajonként és élőhelyenként változik, de általában szürkés. Hátuk többnyire sötétebb, szabálytalan alakú foltok tarkázzák. Hasuk fehér; egyes fajok hasán több-kevesebb fekete folttal.

A szakállas agáma mindenevő, nem válogatós, mivel eredeti élőhelyén sokszor nehéz táplálékhoz jutni. Gyümölcsöt, lárvákat, bogarakat eszik. Szakszerű tartás esetén könnyen megbarátkozik az emberrel, így az utóbbi években népszerű házi kedvenc vált belőle.

 

 

Elterjedés:

 

Nevelőszülők listája

  • Juhász Benedek
  • Molnár Dóra
  • Otthon Centrum - Benefit Line Kft.
  • Radvánszky Katalin
  • Szabó Zsombor
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink