Banu

Perzsa párduc

• Faj: Perzsa párduc
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2017. 08. 08.

Örökbefogadom!

Perzsa párduc
Panthera pardus saxicolor
Persischer Leopard
Persian leopard

A legnagyobb testméretű leopárd alfaj. Leginkább éjszaka aktív. A forró nyarat és a téli hideget egyaránt elviseli, még a hó sem idegen számára. Rendkívül ügyes és fürge vadász: 55 km/órás sebességgel tud futni, 6 méter távolságra és 3 méter magasra is képes ugrani. Étlapján közepes méretű patások, főként vadkecskék és vadjuhok szerepelnek, de gyakran zsákmányol kisemlősöket és madarakat is.

Az Afrikában és Ázsiában honos leopárdokat vagy más néven párducokat sokan összetévesztik az újvilági jaguárral, minthogy mindkét nagymacska szőrét foltgyűrűk, rozetták tarkítják. Ám a leopárdok foltgyűrűi belül üresek, a jaguárnál pedig legtöbbször a foltgyűrű közepén is található egy foltocska.

A perzsa leopárd vadonbeli állományát kevesebb, mint 1500 állatra becsülik és nagyjából 150 él állatkerti körülmények között. Az európai állatkertek tenyészprogramot indítottak a megmentésük érdekében, melynek keretében a mi állatkertünkben is volt már szaporulat.

Testméretek

testhossz: 1-1,9 m,