Celebesz

Borneói folyamiteknős

 

  • Faj: Borneói folyamiteknős
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: kb.1980
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2005. augusztus

Kiemelten védett. A világ egyik legnagyobbra növő édesvízi teknősfaja, legnagyobb egyedei akár 80 cm-esre és 50 kg-osra is megnőhetnek. A fajt komolyan veszélyezteti az illegális kereskedelem, és a csempészet.

Örökbefogadom!

 

 

Borneói folyamiteknős
Orlitia borneensis
Malaysian giant turtle
Borneo-Flusschildkröte

 

Egyike a világ legnagyobbra növő édesvízi teknősfajainak. A felnőtt állatok akár 50 kg-osra is megnőhetnek, a legnagyobb egyedek páncélhossza akár 80 cm-t is elérheti.

Folyók és tavak mélyebb vizeiben él. Mindenevő faj, étlapján a növényeken kívül halak, alkalmanként kígyók is szerepelnek.

A nőstények a folyóparti fövényen, illetve szigeteken ássák el tojásaikat.

A szakemberek körében ma még vitatott, hoygan is tájékozódnak ezek az állatok a víz alatt. Az élőhelyén található természetes vizekben ugyanis a látási viszonyok sokkal korlátozottabbak, mint az állatkerti medencékben. Ennek ellenére a folyami teknős képes arra, hogy az aránylag gyorsabb mozgású állatokat is elkapja.

A Távol-Keleten mind a húsa, mind a belőle készülő, gyógyhatásúnak tartott örlemény miatt igen keresett állat. A feketepiacon kilónként akár 2600 forintnak megfelelő valutáért árulják illegálisan, hiszen a fajt természetvédelmi egyezmények védik. A lefoglalt szállítmányokat elkobozzák és vagy visszaviszik a vadonba, vagy, ha erre nincs mód, állatkertekben helyezik el őket. A 2005-ben érkezett hím állatunk is így érkezett Budapestre.

 

Testméretek:      páncélhossz: 30-50  cm

Táplálkozás:       növények, halak

Társas viszonyok: magányosan él

Szaporodás:        tojásokat rak

Veszélyezettség:   veszélyeztetett

 

Elterjedés: Ázsia

 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink