Kende

Üregi nyúl

 

  • Faj: Üregi nyúl
  • Ivar: Hím

Nagy közösségben élő állat, a kolónián belül családokba rendeződve élnek. Noha az Ibériai-félszigetről származik mára már több helyre is betelepítették mint például: Európa, Ausztália, Új-Zéland, Chile, Falkland szigetek, Namíbiam Dél-afrikai köztársaság valamint az Egyesült Államokba.

Örökbefogadom!

 

 

Üregi nyúl
Oryctolagus cuniculus
European rabbit
Wildkaninchen

 

Eredetileg az Ibériai-félszigeten, a mai Spanyolország és Portugália területén, illetve Észak-Afrika néhány területén volt honos, de vadászati céllal már a középkorban Európa szá- mos országába betelepítették. A föld- rajzi felfedezések nyomán pedig Ausztráliában és Dél-Amerikában is meghonosodott. Egyes területeken mezõgazdasági kártevõként tartják számon. 

Az üregi nyulak arról kapták a nevüket, hogy búvó- és lakóhelyként nyúlvárat építenek maguknak a föld felszíne alatt. Természetesen ezt a szokásukat az állatkertben is megtartják. Az egyes bejáratok a föld alatt össze vannak kapcsolva, így, ha egy állat megijedve eltûnik az egyik üregben, könnyen lehet, hogy egy másik kijáratnál jelenik meg néhány percen belül. 

Az üregi nyúl jelentõsége egyebek mellett abban rejlik, hogy ez a faj volt a közismert házi nyúl vadon élõ õse. Amíg azonban az üregi nyulakra egyöntetû szín jellem- zõ, a háziasított nyulaknál épp az emberi tenyésztõ munka következtében nagy szín- és méretbeli változa- tosság figyelhetõ meg.

 

 

Testméretek:

testhossz: 34.45 cm

farokhossz: 4-8 cm

Tömeg: 1,3-2,2 kg

Táplálkozás: növényevõ

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idõ: 31 nap

Utódok száma: 3-8

Élettartam: 5-6 év

Veszélyeztetettség: veszélyeztetettség közeli 

 

Elterjedés: Ibériai-félsziget

 

Nevelőszülők listája

  • Hegyi Hanna
  • Tóth Judit
  • Varannai Gyöngyvér
  • Volsléger Zsanett
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink