Arnost

Marabu

 

  • Faj: Marabu
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 1988
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2019. április

Örökbefogadom!

 

 

Marabu
Leptoptilus crumeniferus
Marabou stork
Marabu

 

Bár szárazabb vidékeken is megél, főként vízfolyások és tavak közelében érzi otthon magát. Gyakran látni emberi települések, halászfalvak, ill. szemétlerakó helyek környékén.
Hosszú lábaival kiválóan tud haladni a sekély vízben gázolva. Táplálékának jó részét dögök alkotják, de eleven állatokat, halakat, hüllõket, rovarokat is fogyaszt.

Társas állat, táplálék után is csapatosan jár és kolóniákban költ.

Hosszú és erős csőrével könnyedén vágja szét a tetemeket és halat is ügyesen fog vele. Mi több, még kelepelni is tud, a rokonságába tartozó gólyákhoz hasonlóan. A nyakáról sajátos torokzacskó függ le: ezt udvarláskor felfújja, és a hangját felerősítõ rezonátorként
használja.

Sok dögevő madárnak van csupasz vagy legalábbis rövid, szőrszerű tollakkal borított nyaka. Pontosan nem tudni,  miért van így, de több kutató feltételezi, hogy a dögben turkáló állat fejét és nyakát a napsugárzás könnyebben fertőtleníti így, mint ha tollak borítanák.

 

Testméretek: testmagasság: 1,5 m
szárnyfesztáv: 2,4 m
Tömeg: 8–9 kg
Táplálkozás: dögevõ
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idõ: 30 nap
Fészekalj: 1–4 tojás
Élettartam: 25 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Afrikai trópusi területei

 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

Bronz fokozatú támogatóink