Regő

Aldabrai óriásteknős

 

  • Faj: Aldabrai óriásteknős
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: Kb. 2000

Örökbefogadom!

 

 

Aldabrai óriásteknős
Aldabrachelys gigantea
Aldabra Giant Tortoise
Aldabra-Riesenschildkröte

 

Az aldabrai óriásteknősök (Aldabrachelys gigantea) a legnagyobb termetű szárazföldi teknősök közé tartoznak, lábuk úszásra alkalmatlan. A kifejlett állatok testhossza a 120 cm-t, tömegük a 250 kg-ot is elérheti. Hatalmas páncélja, hogy könnyebb legyen cipelnie, sokkal egyszerűbb csontrendszerű, mint a többi teknősé.

Az óriásteknősök tápláléka elsősorban növényi eredetű. Tápláléka fűfélék, zuzmók, levelek. Az aldabrai óriásteknősök nyaka rendkívül hosszú, lehetővé teszi, hogy távoli, magasban lévő eledelt is elérjenek vele. Ebből is látható, hogy változatos élőhelyeken élnek a szigeten, a száraz, füves, sziklás területektől a mangrovemocsarakig. Tekintve, hogy ivóvízben szegény is lehet az élőhelye, jól bírja a szárazságot, a szükséges víz nagy részét a táplálékából fedezi.

Az aldabrai teknősök nem csak a legnagyobb méretű, hanem a leghosszabb életű fajok közé is tartoznak. Akár a 200 éves kort is megérhetik. Az élettartam pontos megfigyelése viszont rendszerint több kutatógeneráció együttműködésével lehetséges, hiszen egyetlen zoológus sem él ilyen sokáig. Azonban a körülbelül 1750-ben született Adwaitya, akit brit tengerészek ajándékoztak Robert Clive-nak, később, 1875-ben a Kalkuttai Állatkertbe került, ahol 2006-ban pusztult el, feltehetően legalább 255 évesen.

Az ivarérettséget 20-25 éves korban érik el, de teljes méretüket azonban csak 40 évesen.

A faj vadon élő népessége túlnyomórészt a Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra-atoll lakója, ezen a területen mintegy 100.000 egyed él. Ezzel együtt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette a faj természetvédelmi helyzetét. A Állatkertekben meglehetősen ritkán látható állatnak számít. A Fővárosi Állat- és Növénykertbe 2010-ben érkeztek aldabrai óriásteknősök, akiknek korát érkezésükkor tíz évesre becsülték a szakemberek.

 

Testméretek: páncélhossz: 100-125 cm

Tömeg: 150-250 kg

Táplálkozás: növényevő

Társas viszonyok: többnyire egyedül él

Költési idő: 8 hónap

Tojások száma: 10-20 tojás

Élettartam: 200 év

Veszélyeztetettség: sebezhető

 

Elterjedés: Aldabra-sziget

 

Nevelőszülők listája

  • Antal László
  • Bérces Balázs
  • Bodor Gábor
  • Bukva Balázs
  • Cseh Artúr András
  • Elekes Anna Zsófia
  • Fundukidisz Csilla
  • Gál Noémi
  • Gruber Nikolett
  • Gyurta Dániel
  • Hancsók Barnabás
  • Horváth Mária
  • Irmai Regő
  • Juhos Adrián
  • Kardos László
  • Kassay Gábor
  • Kaszap Bendegúz, Sámuel és Zsombor
  • Kiss Nóra Zita
  • Krisztu Gábor és Krisztu Zoé
  • Lindtner Andor Csaba
  • Matuz Bence
  • Németh Péter
  • Ocskó Vanessza
  • Papanekné Virág Éva és Papanek László
  • Porteleki László
  • Sipos Adrienn Katalin
  • Szabó Mona
  • Szalai Réka
  • Szaniszló Zsolt
  • Tóth Tünde
  • Varga Megyer
  • Willis Kovács Ildikó
  • Zetelaki Réka
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink