Öcsi

Tarvarjú

 

  • Faj: Tarvarjú
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 1998.

Geronticus eremita. 

Társas természetű madár, kifejezetten keresi a kapcsolatot fajtársaival és költeni is kolóniában szeret. Az állatkertekben csupán páronként tartott madarak költése gyakran társaság hiányában sikertelen. Költési viselkedést csak kolóniában mutat.

Örökbefogadom!

 

 

Tarvarjú
Geronticus eremita
Waldrapp
Heremit-ibis

 

Nevével ellentétben nem a varjúfélékhez tartozik hanem az íbiszfélékhez.

A természetben szinte mindent összeszed, a rovarlárvától a sáskákon át, pókok, hüllők, kétéltűek, kisemlősök képezik táplálékát.

Tipikus társas természetű madár, állatkertekben a csak párban tartott madarak költése sokszor sikertelen. A fiókákat a szülők közösen nevelik, eleinte a felöklendezett táplálékkal, de a 45-50. naptól a szüleikkel együtt keresgélnek.

Táplálék keresés közben a madár erős csőrével döfködi a talajt, a tarkóján látható tollakat izgalom hatására felmereszti. Tollazata, bár elsőre feketének tűnik, napfényben fémes zöldesfényű, középső evezőtollai vörösesen csillognak. A fiatalok feje kezdetben tollas, idősebb korukra kopaszodnak meg, viszont tarkótollaik megnőnek.

Az Európában is tömegesen élő tarvarjak az elsők voltak azon állatfajok között, amiket védetté nyilvánítottak. 1504-ben Leonard, Salzburg érseke rendeletet hozott védelmükre, mivel fiókáik ínyencségnek számítottak, és félő volt, hogy lassan mind elfogynak.

A tarvarjak valóban elfogytak, és emberöltőkön át kipusztultnak tekintették őket. 1976-ban mindössze 39 példány létezett a világon. 1990-re 500, napjainkra mintegy 2000 egyedre emelkedett a számuk az Európai Fajmegőrzési Programnak köszönhetően.

 

Testméretek: testhossz: 65-67 cm

Tömeg: 1,5 kg

Táplálkozás: rovarok, apró rágcsálók

Társas viszonyok: kolóniákban él

Költési idõ: 28 nap

Fészekalj: 2-4 tojás

Élettartam: 15-20 év

Elterjedés:

Európa, Afrika

 

Elterjedés: Európa

 

Nevelőszülők listája

  • Almásy-Langszammer Szilvia
  • Mátai-Kiss Ildikó
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink