Haley

Ormányosmedve

 

  • Faj: Ormányosmedve
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2018. 05. 28.

Örökbefogadom!

 

 

Ormányosmedve
Nasua nasua
Nasenbär
Coati

 

A mosómedvékkel rokon állatot a brazíliai tupi indiánok nyomán világszerte koatinak is nevezik. Erdőlakó faj, mely leginkább a nappali órákban kutat táplálék után. Amikor sok gyümölcshöz jutnak, leginkább azon élnek, egyébként a nőstények főként apró gerinctelenekkel, rovarokkal és azok lárváival táplálkoznak. A hímek gyakran kisebb-nagyobb rágcsálókra is vadásznak.

Az ormányosmedvék magyar nevüket jellegzetes, meghosszabbodott orrukról kapták. E különleges szerv segítségével ügyesen kiszagolják a föld alatt vagy a korhadt fatörzsek belsejében rejtőző rovarlárvákat, amelyekhez karmaikkal ásva, izmos orrukkal túrva igyekeznek hozzáférni.

A koatik hosszú farkuk segítségével kiválóan tudnak egyensúlyozni, de ha egy keskeny ágon, liánon vagy kötélen kell végigmászniuk, az utat inkább függeszkedve teszik meg. Így nem kell odafigyelniük arra, hogy egyensúlyban tartsák magukat.



 

Testméretek:

Testhossz: 41-67 cm
farokhossz: 32-69 cm
Tömeg: 3,5-6 kg
Táplálkozás: gyümölcsök, rovarok
Társas viszonyok: csoportban él
Vemhességi idő: 10-11 hét
Utódok száma: 2-7
Élettartam: 17 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: D-Amerika

 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink