Csalka

csupasz földikutya
csupasz vakondpatkány
Heterocephalus glaber

A csupasz turkáló kizárólag Afrika száraz éghajlatú „szarvában”, azaz Délkelet-Etiópiában, Kenya keleti részén és csaknem egész Szomáliában él. Mivel a föld alatt él, biztonságban van a külső behatásokkal szemben. Legfőbb természetes ellenségei a kígyók.

Az állat fej-törzs-hossza 8-9 centiméter, testtömege 30-80 gramm. Egy-két szőrszálat leszámítva az állat bőre teljesen csupasz. A fül egy közönséges nyílás a bőrfelületen, nincs fülkagylója. Apró szemének nem sok hasznát veszi, gyakorlatilag vak. Két pár hosszú, előreálló metszőfogát használja a gumókmegrágására, alagutak ásására és a kígyókkal szembeni védekezés során. Kicsi, de éles karmai segítségével a csupasz turkáló biztonságosan közlekedik föld alatti folyosóin.

A csupasz turkáló kiterjedt alagútrendszerben él, és sohasem jön fel a felszínre. Az állat kolóniában él, és egy királynő köré csoportosul a család összes tagja. Hasonló valódi társas vagy euszociális társadalomban csak a méhek és a hangyák élnek. Tápláléka gumók és gyökerek.

A királynő mintegy 80 naponként párzik, mindig 8-11 nappal az utolsó fialást követően. A vemhesség 70 napig tart, ennek végén a királynő 3-11 kölyköt ellik. Az újszülött csupasz turkáló élénk rózsaszínű, és alig 2 grammot nyom, de már néhány óra elteltével mászik és jár. 3-4 hét múlva eszik először szilárd táplálékot.

A csupasz földikutya sosem betegszik meg rákban. Még egyetlen rákos példányt sem találtak a kutatók, és mesterségesen sem sikerült megbetegíteni rákban.

Elterjedés: Afrika

Nevelőszülők listája

• Állatorvosi Hematológiai és Onkológiai Központ ÁHOK Kft.
  • Bíró Szilvia Dóra
  • Fehér Zsolt