Vejke

Vöröskezű tamarin

 

  • Faj: Vöröskezű tamarin
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2005. szeptember 08.

Veszélyeztetettsége: kevéssé veszélyeztetett

Élettartam: 10-12 év

 

Örökbefogadom!

 

 

Vöröskezű tamarin
Saguinus midas
Red–handed tamarin
Rothhandtamarin

 

Guyana, Venezuela, Brazília és Kolumbia erdőségeiben honos. A fák lombjai között élő, nappal aktív faj. 

Kisebb, 3–6 egyedbõl álló csapatokban, ill. párban él. Egy–egy ilyen csoport lakókörzete akár 10 hektár is lehet. Területét a mell, valamint az ivarszervek táján lévő illatmirigyek váladékával jelöli meg. Tápláléka gyümölcsökből, fák nedveiből, rovarokból, pókokból és egyéb apró állatokból áll.

A tamarinok – más karmosmajmokhoz hasonlóan – túl kicsik ahhoz, hogy az ágakon ujjaikkal fogást találjanak. Ezért ujjaik nem körmökben, hanem kapaszkodó karmokban végződnek, és így könnyen fel tudnak szaladni a függőleges fatörzsekre is.

 

Testméretek: testhossz: 20–29 cm

farokhossz: 31–44 cm

Tömeg: 400–550 g

Táplálkozás: mindenevõ

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idõ: 140–145 nap

Utódok száma: 1–3

Élettartam: 10–12 év

Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Észak-Brazília, Venezuela

 

Nevelőszülők listája

  • Bori Gábor
  • Kovács Alma Zsuzsanna
  • Vasziljev Iván
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: