Kisvirág

Aranyhasú mangábe

 

  • Faj: Aranyhasú mangábe
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2000.10.19.

Örökbefogadom!

 

 

Aranyhasú mangábe
Cercocebus chrysogaster
Golden–bellied mangabey
Goldbauchmangabe

 

A természettudósok körében vitatott helyzetű faj. Korábban a fejkötős mangábé egyik alfajaként tartották számon, de mára egyre elterjedtebb az a vélemény, miszerint önálló fajról van szó. Az sem ismert, hogy milyen mértékben veszélyeztetett. Élőhelyén viszont biztosan folyamatosan csökken az állománya. Budapesten remekül szaporodik, mi több, a faj egyik legnagyobb és legszaporább állatkerti csoportja él nálunk. A mangábék a természetben és az állatkertekben is csoportosan élnek. Amíg azonban a természetben több kifejlett hím is a csoport tagja lehet, az állatkertekben – így nálunk is –a hordában csupán egyetlen, a nőstényeknél jóval nagyobba növő hím kap helyet.

A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta foglalkozik aranyhasú mangábék tartásával, bemutatásával, szaporításával, méghozzá igen sikeresen. Ennek nyomán a világ legnagyobb és legjobban szaporodó állatkerti aranyhasú mangábé csapata hagyományosan a budapesti csapat. Az itt született és felnövekedett utódok Európa számos más állatkertjébe is eljutottak.

Az aranyhasú mangábék egyébként nagyon szórakoztató állatok, érdemes elidőzni ketrecük előtt. A csapatban mindig történik valami, egyszer kergetőznek, marakodnak, máskor békülékenyen kurkásszák egymást.

Bundájuk barnás színű, jellegzetességük aranyszínű hasuk, amelyről nevüket is kapták. Termetük 40-60 centiméter, a hímek testtömege elérheti a 13 kilogrammot. Hosszú farkát a földön tartózkódó állat függőlegesen, zászlószerűen felmereszti, a faágakon viszont  kapaszkodóként használja. Egyébként is különösen ügyes állatnak tartják ezeket a középtermetű  majmokat gondozóik: a mangábék rendre végig-vizslatják a bemutató helyüket, fürge kezükkel végigtapogatják a falak egyenletlenségeit, kicsavarják a csavarokat, meglazítják a kötéseket, - állandóan oda kell rájuk figyelni! A cerkófmajom-félék családjába tartozó faj eredetileg Nyugat-Afrikában őshonos, de természetes életmódjáról, illetve vadonbeli egyedszámáról igen keveset tudnak a zoológusok. Az viszont bizonyos, hogy az aranyhasú mangábék egyedszáma folyamatosan csökkent természetes élőhelyükön.

 

Testméretek:
Testhossz: 38–88 cm
Farokhossz: 43–76 cm
Tömeg: 3–20 kg

Táplálkozás: mindenevő

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idő: 164–175 nap

Utódok száma: 1

Élettartam: 20 év

Veszélyeztetettség: ismeretlen

 

Elterjedés: Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Fazekas Richárd
  • Kocsis Jázmin Vivien
  • Trubel Emma
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: