Taiko

Jegesmedve

 

  • Faj: Jegesmedve
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2010.11.24.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2020.11.09.

Örökbefogadom!

 

 

Jegesmedve
Ursus maritimus
Eisbär
Polar bear

 

Tengeri medvét jelentő latin nevét azért kapta, mert életének jelentős részét nem a szárazföldön, hanem a sarki tengerek összefüggő jegén tölti. Nagy távolságokat megtéve vándorol az összefüggő jég évszakosan változó kiterjedésének megfelelően. Bár magányos állat, de a bőséges táplálékforrás nagy távolságokról akár több tucatnyi állatot is egy helyre vonzhat.

A jegesmedvék bundája fehér színű, de nyáron, a napsugárzás miatt sárgás
árnyalatot ölt. Gyakran két lábra állnak, ilyenkor háromméternyire is felmagasodhatnak. A medvék között a legjobb úszók. A vízben főleg a mozgékony mellső végtagok evező mozgásával hajtják magukat előre.

A nőstények hóba ásott üregben, november és január között, hozzák világra bocsaikat. A születésükkor csak patkány méretű bocsok teljesen gyámoltalanul, vakon jönnek a világra, testüket is csak alig észrevehető, gyér piheszőrök fedik. Tavasz elejére azonban 10-15 kg-osra nőnek. Ekkor a hóbarlangot már elhagyhatják, de kétéves korukig még anyjukkal maradnak.

 

Testhossz: 200-250 cm,
Tömeg: 150-800 kg
Táplálkozás: ragadozó
Társas viszonyok: főként magányosan él
Vemhességi idõ: 195-265 nap
Utódok száma: 1-4
Élettartam: 45 év
Veszélyeztetettség: sebezhető

 

Elterjedés: Jeges-tenger, Sarkvidék

 

Nevelőszülők listája

  • Harinekné Tarnai Gertrúd és Harinek József Gertrúd és József
  • Kis Csenge
  • Kiss Júlia Hoa-Binh
  • Müllerné Nagy Krisztina
  • Szeif Virág
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink