Moira

Orángután

 

  • Faj: Orángután
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2010. 04. 04.

Fajneve maláj nyelven "erdei embert" jelent.

Az orángután az embertől legtávolabb álló emberszabású majmok neme.

Vadon körülbelül 45 évig, állatkertben akár 60 évig is élhetnek.

 

Moira 7 éves.

Édesanyja elvesztését nehezen viselte, de ma már amennyire lehetséges önállóvá vált.

Kíváncsi és találékony fiatal lány, bármivel el tudja foglalni magát, ami kezei vagy lábai ügyébe akad. Kedvencei a különböző színű és hosszú rongyok.

Igyekszik kihasználni, hogy 4 évvel kisebb féltestvérei egyre mozgékonyabbak és egyre több időt töltenek távol anyukáiktól, ezért Moira is kapva kap az alkalmakon, hogy kicsit játszhasson velük.

Kisebb korában szívesen töltötte ideje egy részét édesapjával, akinek hosszú karszőrét imádta húzogatni, tekergetni. Chuij békésen tűrte lánya csintalanságát, és a mai napig fél szemét rajta tartja Moirán.

 

Moira nevének jelentése "sorsistennő".

Örökbefogadom!

 

 

Orángután
Pongo abelii
Sumatran orangutan
Sumatra Orang Utan

 

A trópusi erdőségek lakója, amint erre az állat maláj eredetű, „erdei embert” jelentő neve is utal. Az orangután délelőtt és késő délután aktív, éjszaka a lombkoronaszinten hálófészket épít magának. A legnagyobb emberszabású, aki ideje jelentős részét a fákon tölti.

Felnőttkorban magányosan élnek, egyedülállóan utódaikat 8 - 10 éves korukig is nevelik az anyák.

Étlapján gyümölcsök, vadon termő fügefélék és más növények mellett rovarok, alkalmanként madártojások és apró gerincesek szerepelnek.

Az orangutánok mellső végtagjai lényegesen hosszabbak a hátsóknál. Erre legfőképpen azért van szükségük, mert a fák ágai között főként ezekkel kapaszkodnak, és a karjaikat nyújtják ki akkor is, ha a szomszédos ágat kell elérniük. Mivel a természetben is igen tevékenyek, az állatkertekben is sokat játszanak.

Kiemelkedően intelligens emberszabású, eszközhasználó például falevélből esernyőt is képes készíteni.

Az orangutánokat ma már nem annyira az illegális vadászat és befogás, mint inkább az erdőirtás veszélyezteti. Ma Szumátrán mintegy 7500 orangután él, ám ez a népesség 21, egymástól elszigetelt erdőterületen lelhető fel. Jelenleg átlagosan 1000-rel csökken az orangutánok száma évente.


 

Testméretek: testhossz: 1,25–1,5 m

Tömeg: 50–140 kg

Táplálkozás: levelek, gyümölcsök

Társas viszonyok: magányosan él

Vemhességi idő: 227–275 nap

Utódok száma: 1

Élettartam: 50 év

Veszélyeztetettség: kritikusan veszélyeztetett

 

Elterjedés: Ázsia, Szumátra szigete

 

Nevelőszülők listája

  • Balázs Zita
  • Bencsik-Hantos Mátyás
  • Dr. Csajbók Éva
  • dr. Enyedi Mária
  • Fazekas Péter és Fazekas-Arató Alma
  • Gavallér Mihályné
  • Gerlai Laura
  • Horsik Éva
  • Jónásné Mátyás Zsuzsanna
  • Kiss Luca és Nagy István
  • Kozma Mónika
  • Kozma Mónika
  • Kurta István és Czeglédy Eszter
  • Kútvölgyi Andrea
  • Máté és Dorka
  • Mohácsi Kata
  • Nagy Judit
  • Pécskay Éva
  • Sábitz László
  • Szanitter Anna
  • Szecsődi Gáborné Tünde
  • Takács Jázmin
  • Varga Tímea
  • Zámbó Kyra
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: