Kankai

Ázsiai oroszlán

 

  • Faj: Ázsiai oroszlán
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2008. 04. 30.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2010. 04. 30.

Kankai, a ritka ázsiai oroszlánok egyike a franciaországi Mulhouse állatkertjében született, 2010 áprilisában érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. 
A kritikusan veszélyeztetett ázsiai oroszlánokból kevesebb, mint 300 egyed él állatkertekben, vadon élő állományát pedig alig több, mint 670 egyedre becsülik. A magyarországi állatkertek közül csak a Fővárosi Állat- és Növénykertben láthattok ázsiai oroszlánokat.

Örökbefogadom!

 

 

Ázsiai oroszlán
Panthera leo persica
Asiatic Lion
Asiatischer Löwe

 

Az ázsiai avagy indiai oroszlánok a legritkább nagymacskák közé tartoznak. A Fővárosi Állat- és Növénykert 2010 óta foglalkozik velük, s az azóta eltelt évek során összesen hét kis indiai oroszlán cseperedett fel az Állatkertben. 
Az indiai oroszlánok eredetileg a mai Görögországtól India északi részéig terjedő hatalmas területen szinte mindenütt előfordultak, éppen ezért ázsiai, illetve perzsa oroszlánoknak is nevezték őket. 1949-re azonban mindössze 100 példány maradt fent az észak-nyugat indiai Gudzsarát Államban található Gir Forest Nemzeti Parkban. Mára a védelem és az állatkerti tenyészprogramok hatására – és az orvvadászok ellenére – mintegy 700 főre tehető vadonbeli állományuk.  
Az ázsiai oroszlán némileg kisebb afrikai rokonánál. A hímek sörénye általában vöröses, de némelyik hímé fekete színű is lehet. Farokbojtjuk nagyobb, mint az afrikai oroszlánoké. Felnőtt állatoknál a legszembetűnőbb különbség a hosszanti köldökig húzódó bőrredő, ami az ázsiai oroszlánokon fordul elő. Az újszülöttek bundája sötét foltos, azonban hamar kivilágosodik.

Mint minden oroszlán, az ázsiai oroszlán is társas, territoriális és családi közösségben él. A fiatal hímeknek kétéves korukban menniük kell, míg a nőstények egész életükben a családdal maradnak. A hímek néhány éves barangolás után átveszik az uralmat egy család fölött, ahol 2–3 évig maradnak. Általában csak a nőstények vadásznak, általában éjszaka.  

 

Testhossz: 1,3-1,9 m

Marmagaság: 90-120 cm

Tömeg: 110-190 kg

Táplálkozás: ragadozó

Társas viszonyok: családban él

Vemhességi idő: 105-112 nap

Utódok száma: 1-4

Élettartam: 18-20 év

Veszélyeztetettség: veszélyeztetett / kihalás szélén

 

Elterjedés: Északnyugat-India

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Albakus Nóra
  • Albert Renáta
  • Balogh Benedek
  • Baranyai Margit
  • Baranyi Bettina
  • Beck Róbert
  • Csányi Jázmin
  • Csepeli Andrea
  • Csorba Zsuzska
  • Dao Quan Ottó
  • Dékány Izabella
  • Dobai Sándor
  • Dr. Hegedűs Szilárd
  • dr. Sípos Gabriella
  • Dugmonits Dóra
  • Erndt Angéla
  • Frech Lilla Mária
  • Friedman Noa
  • Gyetvánné Szűcs Éva
  • Herczegné Papp Tímea
  • Hering Erzsébet
  • Janicsek Rea
  • Karácsonyné Sándor Gabriella
  • Kaufman Zsuzsanna
  • Kiss János József
  • Kiss Vivien
  • Kocsis Ábris
  • Korompay Hanga
  • Korponai Éva
  • Lénárd-Lukács Nikolett
  • Mag Viktória
  • Marion Stricker
  • Márki Nóra
  • Mátyási József
  • Mészáros Ildikó
  • Oroszlán Szonja
  • Oscsadnicsán Tünde Katinka
  • Pálinkás Lilla
  • Pavkó Natália
  • Sebők Barbara
  • Séra Zsuzsanna
  • Szekeres Zsuzsanna
  • Tarró Bianka
  • Tóth Anna
  • Tóth Eszter
  • Tóth Gabriella
  • Tóthné Szabó Mónika
  • Varga Sándorné Éva
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink