Folti

Boa

 

  • Faj: Boa
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: Kb 2001.

Az óriáskígyók csoportjába tartozik, a kipusztulás fenyegeti. Valójában viszonylag békés természetű és kisebb termeténél fogva emberre kevésbé veszélyes, többnyire könnyen szelidíthető.

A boák átmenetileg háttérállományban vannak, ezért jelenleg nem örökbefogadhatók.

Jelenleg nem örökbefogadható.

 

 

Boa
Boa constrictor
Abbgottschlange
Red-tailed boa

 

A közönséges óriáskígyó az Újvilág trópusi részének legismertebb óriáskígyója, Közép-Amerikától Észak-Argentína területéig élnek populációi. Azonban az elterjedése nem folytonos, vannak területek, ahonnan hiányzik, míg a szomszédos térségekben megtalálhatók.

A hatalmas elterjedési területből következik, hogy változatos élőhelyeken él a száraz pampáktól a sűrű trópusi esőerdőkig, viszont a víz közelsége fontos feltétel. Tipikus élőhelye a bozótos vízpart.

A fákon és a talajfelszínen egyaránt ügyesen mozog, kiválóan úszik, de csak ritkán megy be a vízbe. Fák üregében, sziklák hasadékában, gyökerek között búvik meg, ahol több egyed is tartózkodik egyidejűleg, négyes-ötös csoportokat alkotva. Napközben csak alkalmanként jön elő napfürdőzni. A fiatalok fák koronájában élnek, de ahogy növekszenek, egyre lejjebb költöznek, míg végül talajlakóvá válnak. 

A kifejlett példányok este aktívak. Kisebb és közepes nagyságú emlősökkel, madarakkal, gyíkokkal, sőt, kisebb kajmánokkal is táplálkoznak, zsákmányszerzés céljából a fákra is felkúsznak. A fiatal boák a farkukat csaliként is használják, így fognak egereket, madarakat, denevéreket, gyíkokat és kétéltűeket. Ahogy növekszenek, úgy térnek át egyre nagyobb zsákmányra.

Kétféleképpen is vadásznak: vagy lesből támadnak, vagy a zsákmány szagnyomát követik. Ha elég közel kerül hozzá, akkor ráveti magát. Áldozatát nem roppantja össze, hanem megfojtja. A zsákmány minden kilégzésekor összébb húzza magát. Ez a folyamat akár negyedórán át is eltarthat, ami nagy megerőltetés a kígyó számára. Amikor már nem érzi a zsákmány szívverését, akkor kiengedi magát. Fogazatuk segít egészben lenyelni a zsákmányt.  Lassú anyagcseréje miatt a kígyó két étkezése között több hét is eltelhet.

 

Testméretek: 1-4 m
Táplálkozás: kisemlősök, madarak
Szaporodás: elevenszülő
Veszélyeztetettség: nem értékelt

 

Elterjedés: Dél-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • Debreceni Kristóf
  • Drótos Emília
  • Kiss Szabó Hugó Pál
  • Takács Anikó
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink