Hansi

Vörös kardinálispinty

• Faj: Vörös kardinálispinty
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2019. 06. 05.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2019.12.05.

Gyűrű színe: kék

Örökbefogadom!

Vörös kardinálispinty
Cardinalis cardinalis

Mivel kedvelt madár betelepítették a Hawaii szigetekre és a Bermudára is.

Erdők és cserjesek lakója, de külvárosi kertekben is gyakori.

Testhossza 21-23 centiméter, szárnyfesztávolsága 25-31 centiméter, testtömege 42-48 gramm. A hím tiszta vörös, fekete pofával, hegyes bóbitával és erős vörös csőrrel. A tojó kevésbé feltünő. Tollazata barna, vörös bóbitával és csőrrel.

Magokkal, gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkozik. A faágakon és a földön egyaránt keresi a táplálékot. A fészkelési időn kívül a kardinálispintyek kisebb rajokba verődnek és nagy területeken kóborolnak.

Dallamos énekét szinte egész évben hallatja. A hím hangja hangos fütty. A tojó is énekel, de lágyabb hangon és ritkábban.

Elterjedési területének északi részén csak egy fészekaljat nevel tavasszal, de a déli területeken a fészkelés az év bármely részében előfordulhat, és a költőpár akár négy fészakaljat is felnevelhet egy évben. A fészket javarészt a tojó építi. A fészek apró szárakból és mohából készül és szőrökkel vagy finom rostokkal bélelt. A fészekalja 1-5 tojásból áll, melyen 11-13 napig kotlik a tojó. A fiókák már 9 naposan gyakran elhagyják a fészket, de a szülőmadarak még három hétig etetik őket.

Elterjedés: Kanada déli részétől délre Floridáig és Mexikóig

Platina fokozatú támogatóink