Hangyóca

Levélvágó hangya

 

  • Faj: Levélvágó hangya
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: Kb. 2014

Örökbefogadom!

 

 

Levélvágó hangya

 

A levélvágó hangya a világ egyik legerősebb állata, azért bírja el a leveleket. A levélvágó hangyák Dél-Amerika trópusi erdőinek lakói s arról is nevezetesek, hogy munkásaiknak termete és alakjai igen különbözők.

Óriási bolyukat, amelynek több százezer egyén a lakója, az erdőnek árnyékos, nedves talajára építik. Magassága néha a 21-22 m-t is eléri. A gombatenyésztőhangyák vonulatainak igen rossz hírük van, mert időről időre a fák és bokrok levélzetét megkopasztják.

Az óriási királynő a kamrájában fekszik és petét rak. A lányai etetik; a "dadák" a petéről gondoskodnak és a lárvákat etetik. A törpe dolgozók tisztán tartják a királynőt. Mielőtt a hangya rajzáskor elhagyná a bolyt, hogy új telepet alapítson, a szájában egy tasakban elrejt egy darab gombát. A párzás után új lakóhelyet ás, elülteti a gombafonadékot, és soha többé nem látja a napfényt. A gomba trágyázásához használt ürülékének jobb minősége érdekében az elsőnek lerakott peték 90%-át megeszi. A dolgozók kikeléséig a lárvákat az anya eteti, ezután már csak a peterakással foglalkozik.

 

 

Elterjedés: Dél-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • Branizsa Györgyi
  • Péter János
  • Prekop Kázmér
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink