Chuij

Orángután

 

  • Faj: Orángután
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 1996. 03. 24.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2004. 12. 13.

Neve maláj nyelven "erdei embert" jelent.

Az orangután az embertől legtávolabb álló emberszabású majmok neme.

Vadon körülbelül 45 évig, állatkertben akár 60 évig is élhetnek.

 

A legtöbb felnőtt hím orángutánhoz hasonlóan Chuij is nagyra értékeli a magányt és a nyugalmat, ezért ha teheti "zajos" gyermekeitől távolabb dobozai mögé bújva szereti szemlélni a világot, néhány ronggyal a fején már boldog és elégedett.

Néha szán időt csemetéire, ilyenkor türelmesen mókázik velük egy kis ideig.

Bármiben kedvét leli, amit szerelhet, egész pontosan szétszerelhet.

Rossz szokása a koldulás, amivel még nem hagyott fel a külső kifutóban, de szerencsére a látogatóknál egyre kevesebb "sikert" arat és nem dobálnak be neki mindenfélét, ahogy ezt régen tették. Ez persze nem szegi kedvét, próbálkozásain jót derülhetnek, akik a sétányon meglátogatják.

Chuij három lánya Moira (2010), AnnaHanna (2014) és Lone (2014) ma is állatkertünk lakója, fiai Vilmos (2010) és Bulu Mata (2014) már Pozsonyban valamint az angliai Monkey World-ben élnek.

Örökbefogadom!

 

 

Orángután
Pongo abelii
Sumatran orangutan
Sumatra Orang Utan

 

A trópusi erdőségek lakója, amint erre az állat maláj eredetű, „erdei embert” jelentő neve is utal. Az orangután délelőtt és késő délután aktív, éjszaka a lombkoronaszinten hálófészket épít magának. A legnagyobb emberszabású, aki ideje jelentős részét a fákon tölti.

Felnőttkorban magányosan élnek, egyedülállóan utódaikat 8 - 10 éves korukig is nevelik az anyák.

Étlapján gyümölcsök, vadon termő fügefélék és más növények mellett rovarok, alkalmanként madártojások és apró gerincesek szerepelnek.

Az orangutánok mellső végtagjai lényegesen hosszabbak a hátsóknál. Erre legfőképpen azért van szükségük, mert a fák ágai között főként ezekkel kapaszkodnak, és a karjaikat nyújtják ki akkor is, ha a szomszédos ágat kell elérniük. Mivel a természetben is igen tevékenyek, az állatkertekben is sokat játszanak.

Kiemelkedően intelligens emberszabású, eszközhasználó például falevélből esernyőt is képes készíteni.

Az orangutánokat ma már nem annyira az illegális vadászat és befogás, mint inkább az erdőirtás veszélyezteti. Ma Szumátrán mintegy 7500 orangután él, ám ez a népesség 21, egymástól elszigetelt erdőterületen lelhető fel. Jelenleg átlagosan 1000-rel csökken az orangutánok száma évente.


 

Testméretek: testhossz: 1,25–1,5 m

Tömeg: 50–140 kg

Táplálkozás: levelek, gyümölcsök

Társas viszonyok: magányosan él

Vemhességi idő: 227–275 nap

Utódok száma: 1

Élettartam: 50 év

Veszélyeztetettség: kritikusan veszélyeztetett

 

Elterjedés: Ázsia, Szumátra szigete

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Bazsó Barbara
  • Böröczki Eszter
  • Csiki István
  • Dr. Vajda Jenő
  • Fábián Gergő Hunor
  • Horváth Péter
  • KirályTeam Kickbox Akadémia
  • Kiséry Máté
  • Kocsis Tamás
  • Kovács Károly Ferenc
  • Langer Tímea Dorka
  • Magyar Márti
  • Parázs Eszter
  • Real Nature Kft.
  • Tóth Zétény
  • Ujj Ágnes
  • Varga Bence
  • Varga Tímea
  • Vincze Ernő
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: