Balu

Barna medve

 

  • Faj: Barna medve
  • Ivar: hím
  • Születési dátum: 2008
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2018. 04. 26.

Balu a marosvásárhelyi állatkertből érkezett Budapestre 2018. áprilisában.

Örökbefogadom!

 

 

Barna medve
Ursus arctos
Brown bear
Braunbär

 

A barna medvét eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk, magasabban fekvő, egybefüggő erdőségekben.

Európában korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra néhány magasabb hegységbe szorult vissza. Jelentős számban él az erdélyi Kárpátokban, de stabil állományai élnek Szlovákiában is.

Magyarország mai területéről az 1850–1860-as években kipusztult, az ezt követő másfél évszázadban csak egy-egy esetben fordult elő. Legkésőbb 2014 elejétől pedig újra állandóvá vált a jelenléte Salgótarján környékén, a következő télen már bizonyítottan át is telelt egy példány. A medve a felvidéki erdőségekből az Ipoly-völgyön keresztül juthat el a megtelepedésre alkalmas hazai élőhelyekre (Börzsöny, Mátra, Bükk-vidék). 2015-ben az Aggteleki-karszton is felbukkant egy példány. 2018-ban pedig több egymást követő medve-észlelés is bejárta a magyar médiát, jellemzően a Bükki Nemzeti Park területéről illetve Pest megyéből. Szakemberek szerint akár négy-öt medve is kóborolhat Észak-Magyarországon, amelyek valószínűleg természetes életvitelük revén, a Tátra térségéből kerültek az országhatáron belülre.

Magyarországon fokozottan védett. Eszmei értéke: 250 000 Ft

A barna medve tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat, de étrendjében kiemelt helyen szerepelnek az ízeltlábúak is, a mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a fehérje- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszak előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a testében zsír formájában a kemény hónapokra.

A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

A barna medvék általában nem őriznek maguknak saját területet, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Az anyák inkább bocsikat védik, ilyen helyzetben pedig agresszívak lehetnek. Alapvetően magányos állat, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetők az egyedi erőn alapuló dominancia-viszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak.

A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél. Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni.

A nőstény medvék a 10–30 napig tartó párzási időszakban több hímmel is párosodhatnak. A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért, és a nyertes 1–3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt.

Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot – vagyis a téli nyugalmi időszak kezdetéig – késik; a vemhesség ezután 6–8 hétig tart, vagyis a gyámoltalan, csupasz és vak kölykök (rendszerint 2-3) télen születnek meg. A kezdetben mindössze 340–680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. 18–30 hónapos korukig szopnak, de 5 hónapos koruk után már nem csak anyatejen élnek. A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3–4 évig együtt élnek. A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is).

A fiatalok 4–6 évesen válnak ivaréretté, de 10–11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25-30 évet élnek, állatkertben azonban az 40-50 éves kort is megérhetik.

 

Testhossz: 170-220 cm

Súly: 150-300 kg

Táplálkozás: mindenevő

Vemhességi idő: 6-8 hét

Utódok száma: 2-3

Élettartam: 30-45 év

 

Elterjedés: Eurázsia, Észak-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • Balatinácz Bianka
  • Balázs Dóra Krisztina
  • Ballabás Katalin
  • Bárány Gyula
  • Batta Kálmán
  • Bélik Fanni
  • Béni Szabolcs
  • Bibók Vivien
  • Bíró Attila
  • Bíró Krisztián Sándor Renáta
  • Biró Marianna
  • Blumenschein Dániel
  • Burghardt József
  • Cseh Bernadett
  • Cseh Tamás
  • Csernai Beatrix Margit
  • Cserpes Zsuzsanna Angéla
  • Csicsergő Tagovóda Maci Csoport
  • Csik Ferenc
  • Csóka Beáta
  • de Pott Beáta
  • Deák Tamara
  • Diamant Noel
  • Domoszlainé Tóth Judit
  • Dr. Benkő Zsolt
  • Dr. Lipusz Benedek
  • Dr. Ludorf Sebastian
  • dr. Pintér Attila
  • Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 1.b. osztálya
  • Fábián László
  • Farkas Krisztina
  • Fertig Balázs
  • Fodor Laura
  • Fülöp Balázs
  • Gergelics Valéria Margit
  • Gidai János
  • Gilányi Attila
  • Glatz Levente
  • Hajas Boglárka
  • Hajósi Máté
  • Halmos Gábor
  • Hangya Miki és Földi Panka
  • Höflinger Zoltán
  • Horváth Álmos
  • Horváth Bálint
  • Hup Richárd
  • István - Seres Vilmos
  • Ivány Fruzsina
  • Jakus Lászlóné
  • Juhász Éva
  • Kántor Bence
  • Kapornay Emőke
  • Kardulecz Gabriella
  • Karlbauer Bálint
  • Kasnyik Máté
  • Kató Milán
  • Kecskeméti Balázs
  • Keszthelyi Dániel
  • Keszthelyi Kornél
  • Kim Taehyung
  • Király Ildikó
  • Kirchner Balázs
  • Kiss Norbert Zsolt
  • Klauzál Gábor Társaság
  • Klauzál Gábor Társaság -
  • Kollár Viktor
  • Kolozsvári Lilla
  • Kormos Nikoletta
  • Kovács Ákos
  • Kovács Domonkos
  • Kovács Petra Kinga
  • Kovács Réka
  • Kunos Milán Ruben
  • Labovszky Imréné
  • Lasányi Ádám
  • László Martin
  • Lengyel Mihály
  • Litavszki Ádám
  • Lukács Csilla
  • Mackós Óvoda
  • Magyar Levente Mátyás
  • Magyar Martina
  • Majoros Anna
  • Makarész Attila
  • Märcz Balázs
  • Markenfilm - Robert & Laura
  • Márton Attila
  • Másik Attila György
  • Máté és Dudi
  • Mesetag Óvoda
  • Mező Sándor
  • Mihályi Attila és Erdő Bálint Zsuzsi
  • Miklós Károly
  • Nagy Ferenc Dániel
  • Németh Attila
  • Németh Bence
  • Nyári Zoltán
  • Orosz-Ballay Emese
  • Pákozdi-Fischer Klaudia
  • Pakrócz Henrietta
  • Patrik Pirk Mónika
  • Rucska Ákos
  • Schőberl Frigyes
  • Setup Event
  • Sidó Blanka
  • Somlói Filip
  • Surányi Zsanett
  • Szabi és Vivi
  • Szalkovszky KaTalin
  • Szántó-Kapornay Emőke
  • Szentes Ferencné
  • Szentesi Réka Anna
  • Szentpály Zsolt
  • Szőcs Zoltán Csete Aliz
  • Szőke András
  • Szondi Lászlò
  • Szondi Máté János
  • Tiborcz Alíz
  • Tímárné Szentes Csilla
  • Tóth Dóra
  • Vantova-Biró Edina
  • Váraljai Oszkárné
  • Vasvári Attila
  • Vasvári Tímea
  • Zelenák Roland
  • Zsidi László
  • Zuglói Örökzöld Óvoda
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink