Szöcske

Nagy mara

 

  • Faj: Nagy mara
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2006.

A nagymara, avagy pampa nyúl elterjedése Dél-Amerika, a kapibarák és a hódok után a legtermetesebb rágcsálók közé tartozik.

 

Felhívjuk kedves Örökbefogadóink figyelmét, hogy Szöcskével csak az állatbemutatók alkalmával és az Állatkerti Nevelőszülők Napján találkozhatnak.

Szöcskét egy átlagos állatkerti séta alatt nem lehet látni.

Amennyiben mindenképpen szeretnék őt egy bemutató során megtekinteni, akkor kérjük, hogy hívjanak minket az alábbi számon

06-1-363-37-01

Örökbefogadom!

 

 

Nagy mara
Dolichotis patagonum
Patagonian cavy
Grosser Mara

 

Ez a nyúlra, őzre és némiképpen kengurura emlékeztető állat a rágcsálók rendjébe, azon belül a tengerimalacok rokonsági körébe tartozik. Dél-Amerika déli részének füves területein, a pampákon honos. Mivel a nyílt területen nehezen tud elrejtőzni a ragadozók elől, ezért veszély esetén inkább menekülőre fogja. Akár 45 kilométer óránkénti sebességgel is tud futni.

A nagy marára számos mozgásforma jellemző. Ha nem zavarják, akkor egyszerűen lépeget, de tud a nyúlhoz hasonló módon ugrani, és galoppozni is. További jellegzetes mozgástípusa, amikor mind a négy lábán egyszerre szökdécselve halad előre.

A nagy maráknál legtöbbször két utód születik. A kicsik nagyon fejlettek, 2-3 hónapig szopnak, és 5-6 hónaposan lényegében már felnőttnek számítanak. A természetben többször megfigyelték, hogy 10-15 pár közös üreget használ „bölcsődeként” az utódok védelmének biztosítására.

A nagymara, avagy pampa nyúl a kapibarák és a hódok után a legtermetesebb rágcsálók közé tartozik.

 

Testhossz: 69-75 cm
farokhossz: 4 cm
Tömeg: 3-16 kg
Táplálkozás: fűfélék, hajtások
Társas viszonyok: csoportban él
Vemhességi idő: 3 hónap
Utódok száma: 1-3
Élettartam: 10 év
Veszélyeztetettség: veszélyeztetettség közeli

 

Elterjedés: D-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • Bombera Krisztina és Vujity Tvrtko
  • Hidasiné Nánási Nikolett
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: