Sziporka

Gyöngytyúk

 

  • Faj: Gyöngytyúk
  • Ivar: Tojó
  • Születési dátum: 2008.


Hangja kellemetlenül hangos, rikácsoló, nem "szomszédbarát". Veszekedős, tartásához nagy térre van szükség. Jól repül.

 

Örökbefogadom!

 

 

Gyöngytyúk
Numida meleagris f. domestica
Guineafowl
Perlhuhn

 

Vadon élő formája, a sisakos gyöngytyúk eredetileg Afrikában őshonos. Sokkal ismertebb azonban háziasított változata. Már az ókori görögök és rómaiak is háziállatként tartották, sőt, a gyöngytyúk a mitológiában is szerepet kapott. A legenda szerint Meleagrosz királyfi halálakor leánytestvérei bánatukban gyöngytyúkká változtak.

A gyöngytyúk valójában a fácánokkal áll közelebbi rokonságban, nevét a tyúkokéra emlékeztető testalkata, és a tollazatát díszítő pettyek miatt kapta. A háziasított forma is igen sok, a vad madarakra jellemző tulajdonságot tartott meg. Elég ijedős, ha megriasztják, jellegzetes hangot hallat. Emellett tartásához nagy tér kell, ezért az Állatkert területén belül a gyöngytyúkok szabadon közlekedhetnek.

A gyöngytyúkokat elsősorban húsuk miatt tartják, amely ízre leginkább a fácán húsához hasonlít. Magyarországon kezdetben inkább csak kolostorkertekben tartották díszmadárként. A XIX. században terjedt el a paraszti állattartásban, mint igénytelen baromfi.

 

Testméretek: testhossz: 53–58 cm
Tömeg: 1,3–1,6 kg
Táplálkozás: mindenevő
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idő: 26–28 nap
Fészekalj: 20–40 tojás
Élettartam: 12 év
Veszélyeztetettség: háziállatként elterjedt

 

Elterjedés: világszerte

 

Nevelőszülők listája

  • Benke Mária
  • Fricska Orsolya
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: