Rush

Szürke óriáskenguru

 

  • Faj: Szürke óriáskenguru
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2008.03.27

Az első tenyészállatokat 1983-ban ajándékozta Perth Állatkertje. 

Örökbefogadom!

 

 

Szürke óriáskenguru
Macropus fuliginosus
Westliches graues Riesenkänguruh
Western grey kangaroo

 

Kisebb, 6-16 egyedből álló csoportokban élnek, amelyen belül főként a hímek között szigorú rangsor uralkodik. A legforróbb órákat az árnyékban pihenve töltik, és szükség esetén a mellső végtagjaik benyálazásával hűtik magukat. A hímek kétszer akkorára nőnek, mint a nőstények: felágaskodva olyan magasak, mint
egy felnőtt ember.

A kenguruk hátsó lábain négy ujj látható. Ezek közül a negyedik óriásira növekedett, és a végén erőteljes karom alakult ki. Ezt a fegyvert használják
védekezéskor, illetve amikor a hímek egymással harcolnak a csoport feletti uralomért. Ilyenkor a két rivális egymásba kapaszkodik, és mindkettő
megpróbálja páros lábbal hasba rúgni a másikat.

Csak a nőstény kenguruknak van erszényük, ami nem annyira zsebre, mint inkább izmokkal zárható tasakra emlékeztet. Születése után a kiskenguru
még hónapokig – ennél a fajnál általában 42 hétig – fejlődik az erszényben, ahol négy emlő biztosítja zavartalan táplálását.

 

Testméretek

Testhossz: 95-170 cm,
Farokhossz: 45-100 cm
Tömeg: 25-60 kg
Táplálkozás: fűfélék
Társas viszonyok: csoportban él
Vemhességi idő: 31 nap
Utódok száma: 1
Élettartam: 20 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Dél- és Délnyugat-Ausztrália

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Artner Noémi
  • Baumgartner Ferenc
  • Gombás Gábor
  • Horváth Janka
  • Kovács Lilla
  • Kuzma Emma
  • Pethes Evelin
  • Tercs Edina
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: