Nemespapagáj
Eclectus roratus
Edelpapagei
Eclectus parrot

 

Nagy mérete és látványos színei miatt világszerte, így hazánkban is elterjedt, népszerű papagájfaj. Új- Guinea és Indonézia erdős területeinek lakója, de Ausztráliában is előfordul. Intelligens, jó beszédutánzó képességgel rendelkezik, és a költési időszakot leszámítva nem is agresszív faj, de tartása (mint a nagytestű papagájok esetében mindig) csak gyakorlattal rendelkező tartó számára javasolható.


A nemes papagáj feltűnő jellegzetessége, hogy a két ivar a színe alapján is könnyen megkülönböztethető. A hím ragyogó zöld színű, míg a tojó vöröskék mintázatú.
 

A papagájok világában az ivarok ennyire eltérő színe igazi különlegesség, a kutatók eleinte azt hitték, két külön fajról van szó, és fogságban az egyszínű (És emiatt egyforma ivarú) egyedeket állítottak párba, ami természetesen nem eredményezett szaporulatot.

 

Testméretek: testhossz: 31-37 cm
Tömeg: 180-520 g
Táplálkozás: gyümölcsök, magvak
Társas viszonyok: párban, csoportban él
Költési idő: 28-30 nap
Fészekalj: 2 tojás
Élettartam: 25-30 év
Veszélyeztetettség: nem fenyegetett

 

Elterjedés: Új-Guinea, Ausztrália

 

Nevelőszülők listája

  • Mészáros Boglárka Flóra
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: