Pistike

Csóka

 

  • Faj: Csóka
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2005.03.04

Fürge, zajos madár, általában kisebb csapatokban tartózkodik, nevét minden bizonnyal „csacsogó” hangjáról kapta (távolról is felismerhető, éles és rövid „tyák”-szerű hangot hallat). A csóka szelídíthető, szereti a társaságot.

Örökbefogadom!

 

 

Csóka
Corvus monedula
Eurasian jackdaw
Dohle

 

A varjúfélék viszonylag kistermetű képviselője. Párban, illetve csoportban él. Rendkívül intelligens, társas madár, magatartását számos tudós, köztük a Nobel–díjas Konrad Lorenz is tanulmányozta. A csóka tápláléka főképp rovarokból és más gerinctelenekből, dögökből valamint magvakból áll, de szinte minden lehetséges táplálékforrást kihasznál. Magyarországon gyakori fészkelőként előforduló védett faj.

A röpdében bemutatott madarakon kívül az Állatkert légterében vadon is élnek csókák. Leginkább tavasszal lehet őket megfigyelni, amikor a patások levedlik téli szőrzetüket. A csókák a kihullott szőrt csőrükkel ügyesen összegyűjtik, és fészkük bélelésére használják.

A csókák kifejezetten gyakori vendégek a nagyvárosokban. Ennek a város nyújtotta változatos élettér mellett legfőképpen az az oka, hogy ezek a madarak a háztartási hulladékban is találnak kedvükre való táplálékot. Gyakran látni őket kertvárosokban, sőt szabadtéri büfék, lacikonyhák környékén, ahol mindig akad ehető hulladék.

 

Testméretek:

testhossz: 25–36 cm

szárnyfesztáv: 50 cm

Tömeg: 200–230 g

Táplálkozás: apró állatok, magvak

Társas viszonyok: csoportban él

Költési idõ: 17–18 nap

Fészekalj: 4–5 tojás

Élettartam: 5–7 év

Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

Elterjedés:

Eurázsia, Észak–Afrika

 

Elterjedés: Európa, Ázsia

 

Nevelőszülők listája

  • Kovács Gábor
  • Szabó Adrián
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: