Pablo

Császárbajszú tamarin

 

  • Faj: Császárbajszú tamarin
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2008.07.28

Legfeltűnőbb ismertetőjegye a nagy, lefelé hajló, fehér színű bajusza. Ami a feltöltött képeken jól látható

Örökbefogadom!

 

 

Császárbajszú tamarin
Saguinus imperator
Kaiserschnurrbarttamarine
Emperior tamarin

 

Azonnal felismerhető és elkülöníthető a többi fajtól, hatalmas bajuszának köszönhetően, amely olyan fenségesen csüng alá, hogy igazán hűen utánozza a tiszteletre méltó kínai mandarinok bajuszát.

Aktív állatok. Néhány órás alvástól eltekintve egész nap mozognak, és idejük nagy részét táplálékszerzéssel, társaikkal való játékkal, veszekedéssel töltik.

Csoportokban él, melyek egy domináns nőstényből, több alárendelt nőstényből, egy vagy több hímből és az utódokból állnak. Egy csoportban 2-10 állat szokott együtt élni.

A csoportok az éjszakát a sűrű bozótban vagy egy fa odvában töltik, a nap legnagyobb részében pedig egyik gyümölcstermő fáról vándorolnak a másikra. A karmosmajmok többségéhez hasonlóan főként a magasabb fákon mozog. Kis mérete miatt ki tud mászni a vékonyabb ágakra is.

Könnyű testsúlya miatt a vékony ágakon is biztonságosan mozoghat, ahová a rá vadászó ragadozók nem tudják követni.

Macskákéhoz hasonló óvatossággal cserkészi be a rovarokat és más apró állatokat, majd villámgyorsan elkapja azokat. Túlnyomórészt gyümölcsökkel és nektárral táplálkozik, de fehérjeigényét a rovarokból fedezi. A faj képviselői nemritkán más tamarinokkal vegyes csoportokban vándorolnak.

Mint minden tamarinnál, ennél a fajnál is kizárólag a domináns nősténynek van joga párosodni. A nőstény a csoport minden hímjével párosodik. Ez a jelenség ( a poliandria) az emlősök között elég ritka jelenségnek számít. A 140-170 napos vemhesség után általában két kölyköt hoz világra a nőstény. A kicsiket mindig a domináns hím egyed hordozza magával és csak a szoptatási időszakban adja át az anyaállatnak a kölyköket. A kicsik két-három hónapig szopnak és 16-20 hónapos korukra lesznek ivarérettek. Várható élettartama vadon 10 év körül van, fogságban akár 16 évig is élhet.

 

Testméretek:

testhossz: 25 cm

farokhossz: 35-40 cm

Tömeg: 300-400 g

Táplálkozás: gyümölcsök, rovarok

Társas viszonyok: kisebb csapatban él

Vemhességi idõ: 140-170 nap

Utódok száma: 2

Élettartam: 10 év

Veszélyeztetettség: nem fenyegetett

 

Elterjedés: Dél-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • American International School of Budapest
  • Dózsa György Gimnázium 9.nyc osztály
  • Kóbor Ica
  • Mcwawa Yelnick
  • Zámodics Flóra
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: