Masi

Flamingó

 

  • Faj: Flamingó
  • Ivar: Tojó
  • Születési dátum: 2003.

A sekély vízben gázolva, horgas csőrével szántja az iszapot, a csőrében lévő szűrőkkel szerzi táplálékát. Megzavarása esetén nagy zajjal, a vízen taposva szerzi meg a repüléshez szükséges sebességet. Egy lábon, fejét a testéhez szorítva alszik.

Örökbefogadom!

 

 

Flamingó
Rózsás flamingó
Phoenicopterus roseus
Rosaflamingo
Greater flamingo

 

Sekélyebb édesvízi és sós tavak, lagúnák közelében tartózkodik a legszívesebben. Rendszerint igen nagy, akár több ezer madárból álló kolóniákat alkot. Tápláléka apró, szabad szemmel csak alig látható vízi élőlényekből áll, amelyeket különleges csőre segítségével szűr ki a vízből.

Kicsiny vulkánra emlékeztető fészkét nedves homokból, iszapból építi. A szülőpár felváltva kotlik a tojáson.

A kifejlett madarak testét jellegzetes rózsaszínű tollak fedik, ám ez a szín
nem minden flamingóra jellemző. A fiókák testét szürke, pihés tollazat
fedi, a felnőtt méretű, az ivarérettséget el nem ért állatok pedig világosszürke,
olykor szürkésbarna színűek.

A rózsaszín tollak színének erőssége és árnyalata sok mindentől függ. Az állat rendszertani hovatartozásától, korától, és különösen a táplálék összetételétől. A tollak jellegzetes színét adó karotinféleséget ugyanis az elfogyasztott apró vízi élőlények testéből nyeri a flamingó szervezete.

 

Testméretek: testmagasság: 1,2-1,4 m
szárnyfesztáv: 1,4-1,6 m
Tömeg: 3,5 kg
Táplálkozás: apró vízi élõlények
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idõ: 26-30 nap
Fészekalj: 1 tojás
Élettartam: 40 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Balta Bernadett
  • Dohány Daniella
  • Kicsi Beáta
  • Kiss Barbara
  • Veszprémi Borbála
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: