Lajos

Rózsás pelikán

 

  • Faj: Rózsás pelikán
  • Ivar: Tojó
  • Születési dátum: 2004.

A kifejlett állat meglehetősen csendes, azonban a fiatalabb példányok gyakran hallatják mély torokhangjukat. az apa- és anyaállat egyaránt rész vállal táplálásukban, ami nem könnyű feladat: egyetlen fióka felnevelése mintegy 75 kilogramm halat igényel

Alapvetően társas madár.

Másik megnevezése: rózsás gödény.

Fokozottan védett faj

Örökbefogadom!

 

 

Rózsás pelikán
Rózsás gödény
Pelecanus onocrotalus
White pelican
Rasapelikan

 

Édesvízi tavak vagy nagy kiterjedésű mocsarak vidékén, folyók deltatorkolatában él. Legfőbb tápláléka a hal, ebből naponta 900-1200 grammot is megeszik. Európában főleg pontyon, Afrikában különféle sügéreken él. Fészkét sűrű nádasokban, mocsári növényekből, esetleg tőzegből építi fel. A fiókák fészeklakók, a kirepülési idő 65-70 nap. Magyarországon alkalmi vendég, és fokozottan védett fajnak számít.

A pelikánok jellegzetes, zacskós csőrt viselnek. Az alsó csőrkávához tartozó bőrtasak rendkívül erős, rugalmas és tágulékony. Miután a madár csapdába ejtette vele a kiszemelt halat, a vizet kétoldalt kipréselve könnyűszerrel lenyeli zsákmányát.

A madaraknál meglehetősen ritka a csoportos, együttműködő halászat. A pelikánoknál azonban mindennaposnak számít. Gyakran egymás mellett úszva, csőrüket kevéssel egymás után a vízbe merítve igyekeznek a halakat a megfelelő helyre terelni, hogy minél könnyebben kihalászhassák õket.

 

Testméretek

testhossz: 1,4-1,75 m
szárnyfesztáv: 2,7-3,6 m
Tömeg: 10-11 kg
Táplálkozás: halak
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idő: 29-30 nap
Fészekalj: 3-4 tojás
Élettartam: 30-40 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Eurázsia, Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • dr. Lőcsei Zsófia
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: