Ivy

Pingvin

 

  • Faj: Pingvin
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 1999.04.25.

karjelzése: bal Sárga-Piros

Örökbefogadom!

 

 

Pingvin
Spheniscus demersus
Brillenpinguin
Jackass penguin

 

Nem sarkvidéki, hanem Afrikai elterjedésű faj: Namíbia és a Dél- Afrikai Köztársaság partvidékén három, a part közeli szigeteken pedig további 24 fészkelőhelye ismert. Táplálékának csaknem felét halak alkotják. Táplálkozáskor nagy, akár 50-100 egyedet számláló csoportba verődnek, fiókanevelés idején azonban a párok elkülönülnek a többiektől.

Amilyen esetlenül totyognak a parton, olyan ügyesen úsznak a vízben. Uszonnyá alakult szárnyukkal fel-le csapkodva haladnak előre. Úszás közben a hátukon gyakran buborékok képződnek: ezt a tollak közül kipréselődő levegő okozza. Szerencsés esetben a pingvinek hangja is hallható: leginkább szamárordításra emlékeztet.

Az iparszerű halászat mellett a pápaszemes pingvineket leginkább az Afrikát megkerülő olajszállító tartályhajók veszélyeztetik. A legutóbbi két tanker-katasztrófakor (1994-ben és 2000-ben) a kiömlő nyersolaj a nemzetközi mentőakció ellenére is 30 000 pingvin pusztulását okozta.

 

Testméretek:

testmagasság: 40-45 cm
testhossz: 60-70 cm
Tömeg: 3 kg
Táplálkozás: halak, puhatestőek
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idő: 5 hét
Fészekalj: 1-3 tojás
Élettartam: 15-25 év
Veszélyeztetettség: sebezhető

 

Elterjedés: Dél - Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Bruszt Erik
  • Koncsár Irma
  • Paulik Barnabás
  • Póth Evelin
  • Rutai Ricsi
  • Szalay Bence
  • Tógyer Ákos
  • Vuity Radován
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: