Gizmó

Közönséges maki (gyűrűsfarkú, katta)

 

  • Faj: Közönséges maki (gyűrűsfarkú, katta)
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2013.04.25.

Örökbefogadom!

 

 

Közönséges maki (gyűrűsfarkú, katta)
Lemur catta
Ring–tailed lemur
Katta

 

Életmódja a makik között különlegesnek számít, mert jobbára a nappali órákban aktív. A legtöbb időt a lombok között tölti, de gyakran csapatostul lemerészkednek a talajra is. Táplálék után is csoportosan kutatnak, egy állat átlagosan 800–1000 métert tesz meg így naponta.

Az éjszakai órákat pihenéssel töltik. A természetben elalvás elõtt jellegzetes kiáltásokkal adják hírül a fajtársaknak merre is ütöttek tanyát.

A katták sávozott, hosszú farkat viselnek. A talajon zászlóként jelzik vele hollétüket, a fákon egyensúlyozásra, ugrás közben pedig kormányzásra használják. Amikor pedig két rivális hím kerül szembe, illatmirigyeik váladékát bozontos farkukra dörzsölik, majd azzal igyekeznek illatukat a vetélytársra legyezni.

A kölykök életük első két hetében rendszerint az anyaállat hasán csimpaszkodnak. Nagyobb korukban viszont szívesebben lovagolnak a mama hátán.

Bár a szilárd táplálékkal már kéthónapos már kéthónapos korukban megismerkednek, sokszor még öthónaposan is részben anyatejen élnek.

 

Testméretek: testhossz: 38–45 cm

farokhossz: 56–62 cm

Tömeg: 2,3–3,5 kg

Táplálkozás: gyümölcsök, rovarok

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idõ: 136 nap

Utódok száma: 1–2

Élettartam: 30 év

Veszélyeztetettség: sebezhető

 

Elterjedés: Madagaszkár

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Asztalos Vince,András és Kristóf
  • Csorvásiné Ősi Judit
  • Dr. Szabó Kinga
  • Kovács Ágnes
  • Mester Márk
  • Ötvös Kata
  • Török Zsanett
  • Tóth Ambrus
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: