Gizi

Indiai tarajos sül

 

  • Faj: Indiai tarajos sül
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 1982.

Magányos életet él, néha párban jár. A sziklás, de növényzettel kellően benőtt területeket kedveli. Tápláléka gumók, gyökerek és gyümölcsök. A szabad természetben 12-15 évig, fogságban viszont sokkal tovább él.

Örökbefogadom!

 

 

Indiai tarajos sül
Hystrix cristata
African porcupine
Stachelschwein

 

A tüskéi ellenére nincs köze a Magyarországon is honos sünhöz. A sünök ugyanis a rovarevők közé tartoznak, a tarajos sül viszont rágcsáló.

Kiválóan ás és kiterjedt föld alatti járatokat képes építeni. Étlapján elsősorban fakéreg, gumók, gyökerek, lehullott gyümölcsök, néha pedig rovarok és apró gerincesek zerepelnek. Néha dögöt is eszik.

A tarajos sülök éjszakai állatok, ezért nappal nem túl aktívak. Legtöbbször az árnyékban szunyókálnak. Tüskéiket általában „lelapítva” hordják, ha azonban veszély fenyegeti őket, jelzésszerűen felmeresztik azokat, sőt, néha összerázva meg is zörgetik õket.

Az újszülött sülöknek ugyan még nincsenek tüskéik, de már néhány hetes korukban nőni kezdenek a szúrós bõrfüggelékek. A kicsik három hónapig vesznek magukhoz anyatejet, és egyéves korukra már elérik a felnőttek méretét.

 

Testméretek: testhossz: 60–95 cm,

farokhossz: 8–17 cm

Tömeg: 10–30 kg

Táplálkozás: fakéreg, gyökerek

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idő: 94nap

Utódok száma: 1–4

Élettartam: 20–25 év

Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Földközi-tenger és vidéke, Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Bavalics Laura
  • Dér Márk
  • Diószegi Emma
  • dr. Rácz Zoltán Attila
  • Varga Lukács Péter
  • Vaskuti Éva
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: