Esmeralda

Botsáska

 

  • Faj: Botsáska
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 1 éves

Napközben tökéletes rejtő alakjuknak köszönhetően, észrevétlen rejtőznek a fák ágai között, éjszaka táplálkoznak. Ha rejtőzködésüket mégis észreveszik és háborgatják, a botsáskák köpködni kezdenek.

Örökbefogadom!

 

 

Botsáska
bengáli botsáska
Medauroidea extradentata
Annan Stick
Annan-Stabheuschrecke

 

Nevével ellentétben Vietnam területén, Annam régióban, bozótosokban él.

A nőstény 90-120 mm, a hímek 70 mm hosszúak és karcsúbbak. A nőstények középső pár lábán kis lebenyek vannak, szemeik között két jellegzetes tüske, „szarv”, mely már nimfaként megjelenik.

Színezetük világosbarna, szürkésbarna, sötétebb és sárgásabb foltokkal, ritkán sötétbarnák vagy zöldek. Mindkét ivar szárnyatlan.

Első lábaik tövében kis bemélyedés látható, ami arra szolgál, hogy amikor a rovar előrenyújtja első két lábát feje ebbe a kis vájatba kerül.Ez teljesen egyenes, botszerű külsőt kölcsönöz neki.

Fogságban táplálható szeder, galagonya, tűztövis, mogyoró, rózsa, málna, ribizli és gólyaorr levelével. Egy kutatás szerint a téli fagyok idején -amikor a természetben fellelhető takarmányok száma erősen lecsökken-, a legjobb takarmány a salátalevél és a fagyasztott tölgylevél a számukra.

Éjszakai életmódot folytat, csak akkor kezd táplálkozni, ha teljesen lement a Nap. Mozgása közben oldalra himbálózik, ringó ágat utánozva. Veszély esetén gyorsan képes menekülni.

Természetes ellenségei elsősorban a madarak, valamint kisebb emlősök, melyekkel szemben legjobban az álcázással tud védekezni.

A szürke alapon változatos barna mintázatú peték 3 mm nagyságúak. 2-6 hónap alatt kelnek ki belőlük a 10 mm-es nimfák; a fejlődés hossza hőmérsékletfüggő. Ha a nőstény talál magának hímet, akkor gyakran párosodnak. Szűznemzéssel (parthenogenesis) is szaporodik.

Rövid életű, összesen 5-7 hónapig él, de fogságban akár egy évig is elélhet. Nagyjából 6 alkalommal vedlik, mielőtt elérné ivarérettségét, amit körülbelül 3 hónap alatt következik be. A kifejlett nőstény az utolsó vedlése után két héttel kezd petét rakni; naponta legfeljebb ötöt helyez a talajra.

Széles körben elterjedt terráriumi díszállat, kezdő terraristák is bátran tarthatják, az egyik legkönnyebben szaporítható botsáskafaj.

 

Testméretek:                7-9 cm

Táplálkozás:                 fák, cserjék lombja

Szaporodás:                 petéket rak

Veszélyeztetettség:       nem veszélyeztetett

 

Elterjedés: Costa Rica

 

Nevelőszülők listája

  • Dr. Pázmándi Kinga
  • László Bodza
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: