Edi (William)

Sörényes hangyász

 

  • Faj: Sörényes hangyász
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2014. 10. 29.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2014. 04. 17.

Edi ("születési" nevén William) – a sörényes hangyász párunk fiú tagja – a skóciai Edinburgh városából került Budapestre. A gondozók ezért Edinek becézik, bár a hivatalos neve is születési helyére utal, mivel azt – A rettenthetetlen című film nyomán Magyarországon is jól ismert skót szabadságharcos – William Wallace után kapta.

A sörényes hangyászok legkülönösebb kinézetű emlősállatok közé tartoznak. „Hinnéd, hogy ez csak jelmez…” – énekeli népszerű gyermekdalában a sörényes hangyászokról a Kaláka együttes -,  de ők valóban ilyen fura formával alkalmazkodtak a természethez. Fejük rendkívül megnyúlt, testhossznyi farkuk seprűszerű, bozontos, oszlop-lábaikon döcögve járnak. S ami nem is látszik mindig: a kifejlett állatnak 60 centiméter hosszú, de csak 1-1,5 cm széles, féregszerű, messzire kiölthető nyelve van! Ezzel, a ragacsos nyállal és apró tüskékkel bőven borított nyelvvel kotorja ki a hosszú karmaival megbontott hangya-, vagy termeszbolyból a táplálékául szolgáló rovarokat. Így néhány perc alatt több százaz, egy nap alatt több tízezret is bekebelezhet az apró, de tápláló rovarokból.

Itt a Fővárosi Állat- és Növénykertben persze nem a hangyák és termeszek jelentik a sörényes hangyászok fő táplálékát. Sajátos koktélt készítenek nekik gondozóik, amelyben van készen kapható speciális táp, felaprózott banán, joghurt, avokádó, répa, cékla, zeller, paradicsom, marhaszív, kutyatáp, főtt tojás forralt vízzel keverve.  Ebből összesen bő másfél kilónyit fogyaszt Izabella, napi kétszeri etetésre.
A sörényes hangyászok eléggé elterjedtek természetes élőhelyükön. Dél-Amerikában inkább a nyílt, füves területeket kedveik, ahol a hangyák és a termeszek is nagy számban élnek. 

Mérsékelten veszélyeztett faj.

Európában jelenleg 120 sörényes hangyász él az állatkertekben.

Örökbefogadom!

 

 

Sörényes hangyász
Myrmrcophaga tridactyla
Giant anteater
Große Ameisenbär

 

A legnagyobb testû hangyászféle Közép-, és Dél-Amerika trópusi területein él. Külső megjelenése és életmódja egyaránt rendkívüli. Fogai egyáltalán nincsenek, tápláléka rovarokból, elsősorban hangyákból, termeszekből áll, melyeket hosszú, ragadós nyelvével szed ki a fészkükből. A mellső végtagjain hatalmas karmokat visel, melyekkel tudja a rovarok fészkeit megbontani, ugyanakkor támadás esetén is jó szolgálatot tesznek.

Az állat pofája csőszerûen megnyúlt, a végén egy mindössze 2 cm-es szájnyílással. A nyelvét akár 60 cm-re is kinyújthatja.

A nőstény hangyász kölykét gyakran a hátán cipeli.

 

Testméretek: testhossz: 100-130 cm

farokhossz: 90 cm

Tömeg: 30-60 kg

Táplálkozás: hangyák, termeszek

Társas viszonyok: magányosan él

Vemhességi idõ: 180-190 nap

Utódszám: 1 db

Élettartam: 30 év

Veszélyeztetettség: sérülékeny

 

Elterjedés: Közép-és Dél-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • Buga Tamás Imre
  • Ébli Márton
  • Hideg Nikoletta
  • Horog Csaba
  • Juhász Ákos
  • Király Dorka Villő
  • Klapka Zsombor
  • Monostori Dóra
  • Polgár Dorottya
  • Sallai Péter
  • Schöck Barnabás
  • Szabó Bence
  • Velcsov Zsuzsi
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: