Dorka

Ázsiai vadkutya

 

  • Faj: Ázsiai vadkutya
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2011.04.04

Az ázsiai vadkutyák a farkasnál valamivel kisebb ragadozók, ügyes és kitartó vadászok, nagyobb falkákban élnek. Akár a tigristől is képesek elragadni a zsákmányát, de ha nincs más, beérik rágcsálókkal és gyíkokkal is.

Örökbefogadom!

 

 

Ázsiai vadkutya
Cuon alpinus
Rothund
Dhole

 

Számos alfaja közt jelentõs különbségeket találunk. A legnagyobbak a Himalájában élõ példányok (C. a. alpinus), ezek akár 4000 méteres magasságig felhatolnak, színük sárgásfakó, hasaljukon a szőr felettébb dús. A legkisebb Szumátrán és Jáván élő alfaj (C. a. sumatrensis). Bár a legtöbb alfaj szőre viszonylag rövid, az Altájban egy hosszú szőrû változat is él.

Olykor, ha több szukának is vannak kicsinyei, a falka közösen neveli, eteti őket. A kölykök nem kísérik el szüleiket vadászatra, ilyenkor „óvó néniként” egy-két nőstény vigyáz rájuk. Jellegzetes vöröses szőre megkülönbözteti a többi kutyaféle ragadozótól.

A kutyafélék egyik ősi oldalágát lépezik, amely az afrikai hiénakutyával (Lycaon pictus) egyidõben válhatott el a többi kutyafélétől. Kipling a „Dzsungel könyve” című regényében részben saját indiai élményeit, dolgozta fel. Igen jól megfigyelte a „Dekkáni dól” életét. Megemlítette, hogy ügyes, kitartó vadászok, akár a tigristől is képesek elragadni a zsákmányát, de ha nincs más, beérik a rágcsálókkal, gyíkokkal is.

 

Testméretek: testhossz: 0,9-1,1 m,

marmagasság: 45-50 cm

Tömeg: 25 kg

Táplálkozás: ragadozó

Társas viszonyok: csapatban él

Vemhességi idő: 60-62 nap

Utódok száma: 3-4

Élettartam: 10 év

Veszélyeztetettség: veszélyeztetett

 

Elterjedés: Délkelet-Ázsia

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Ákombákom Óvoda
  • Boros Karolin
  • Ella Fruzsina
  • Jánosik Dorka
  • Matkovits Alma
  • Molnár József
  • Németh Hanga
  • Suplicz Dorka
  • Tauber Dóra
  • Tóth Dorottya Réka
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: