Bizsu

Szurikáta

 

  • Faj: Szurikáta
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2017. 07.

Örökbefogadom!

 

 

Szurikáta
Suricata suricata
Meerkat
Erdmänchen

 

A száraz, nyílt területeket kedveli. Rendkívül összetett, akár harminc egyedet számláló csoportokban él, amelyek lakókörzete akár 15 km is lehet. A kolónia tagjai bonyolult, többszintes, föld alatti üregrendszert építenek ki, amely elsősorban búvóhelyként szolgál.

Étlapjukon főként ízeltlábúak, kisebb gerincesek, tojások, illetve növények szerepelnek. A szurikáták kolóniája nagyon összetartó. Amíg a csoport nagy része pihen, napozik vagy táplálkozik,addig a kolónia egy tagja figyelmesen őrködik. Az őrszem gyakran két lábra állva figyeli a környéket, és veszély esetén hangjelzéssel riasztja a csoport többi tagját.

A szurikáták nagyon ügyesek a táplálékszerzésben. Elég fürgék ahhoz, hogy még a skorpiót is nyakon csípjék és megegyék. A madártojásokat köveknek ütve törik fel. Aktív táplálékszerzésük miatt az állatkertekben a közönség számára is látványos örnyezetgazdagítás keretében kapnak táplálékot.

 

Testméretek: testhossz: 25–35 cm

farokhossz: 17–25 cm

Tömeg: 620–980 g

Táplálkozás: mindenevő

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idõ: 77 nap

Utódok száma: 2–7

Élettartam: 12 év

Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Balázs Dóri
  • Bartalis-Fodor Ábel ,Hanka, Emma
  • Kardos Fédra Eszter
  • Pálvölgyi Bernárt
  • Pivók József
  • Szivi Dorottya
  • Szűcs Bíbora
  • Telek Tamara
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: