Bianka

Rózsás pelikán

 

  • Faj: Rózsás pelikán
  • Ivar: Tojó
  • Születési dátum: 1995.10.17.

A kifejlett állat meglehetősen csendes, azonban a fiatalabb példányok gyakran hallatják mély torokhangjukat. az apa- és anyaállat egyaránt rész vállal táplálásukban, ami nem könnyű feladat: egyetlen fióka felnevelése mintegy 75 kilogramm halat igényel

Nevét onnan kapta, hogy költési időszakban fehér tollazata rózsaszínes árnyalatot kap.

Örökbefogadom!

 

 

Rózsás pelikán
Rózsás gödény
Pelecanus onocrotalus
White pelican
Rasapelikan

 

Édesvízi tavak vagy nagy kiterjedésű mocsarak vidékén, folyók deltatorkolatában él. Legfőbb tápláléka a hal, ebből naponta 900-1200 grammot is megeszik. Európában főleg pontyon, Afrikában különféle sügéreken él. Fészkét sűrű nádasokban, mocsári növényekből, esetleg tőzegből építi fel. A fiókák fészeklakók, a kirepülési idő 65-70 nap. Magyarországon alkalmi vendég, és fokozottan védett fajnak számít.

A pelikánok jellegzetes, zacskós csőrt viselnek. Az alsó csőrkávához tartozó bőrtasak rendkívül erős, rugalmas és tágulékony. Miután a madár csapdába ejtette vele a kiszemelt halat, a vizet kétoldalt kipréselve könnyűszerrel lenyeli zsákmányát.

A madaraknál meglehetősen ritka a csoportos, együttműködő halászat. A pelikánoknál azonban mindennaposnak számít. Gyakran egymás mellett úszva, csőrüket kevéssel egymás után a vízbe merítve igyekeznek a halakat a megfelelő helyre terelni, hogy minél könnyebben kihalászhassák õket.

 

Testméretek

testhossz: 1,4-1,75 m
szárnyfesztáv: 2,7-3,6 m
Tömeg: 10-11 kg
Táplálkozás: halak
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idő: 29-30 nap
Fészekalj: 3-4 tojás
Élettartam: 30-40 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Eurázsia, Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • dr Sugár Judit
  • Kovács Brigitta
  • Paolo Baldoni
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: