Hová tűntek a capybarák?

2024-07-06

Az állatkertben megvannak, de a legújabb, az év első felére érvényes TOP10-es népszerűségi listánk dobogóján ezúttal nem találjuk őket. Lehet, hogy vége a capybara-láznak? Év végére még javíthatnak. De akkor ki előzte meg őket?

 

 

A legnépszerűbb örökbefogadható állatok listáját időről időre elkészítjük, hogy lássuk éppen ki volt a legmenőbb az elmúlt időszakban támogatóink körében. Meglepődve tapasztaltuk, hogy az utóbbi időben első helyen álló capybarák ezúttal még a dobogóra sem kerültek fel, sem egyéniben, sem "csapatversenyben".  A Föld legnagyobb rágcsálója nagyon közkedvelt lett a fiatalok körében, hála a közösségi médiában felbukkanó mókás capybara videóknak, s talán ennek köszönhetik az állatkertben is, hogy tavaly ők lettek a legnépszerűbb örökbefogadott állatok. De lehet, hogy leáldozóban van a csillaguk, alább hagyott a capybara-láz? 

 

De kezdjük is az elején! 

A ranglistából nem csak év végén, de az első félév végén is készül kétféle: először is megmutatjuk, hogy fajok tekintetében, összesítve melyek a legnépszerűbb állatfajok, a másikban pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy egyéni „versenyben” éppen ki volt a legcukibb és a legtöbbször választott állatkerti lakó az év első 6 hónapjában az örökbefogadók körében. Mindez persze még bőven változhat az évvégi riportig, addig még az állás is megfordulhat, javíthatnak a capybarák.

 

Fajok tekintetében kíváncsiak voltunk tehát, hogy melyek a legnépszerűbb állatok. 2024 első felében jelenleg a kis pandák újra aratnak, rég voltak már a dobogó tetején így együtt kettecskén. A pingvinek is rég voltak már az első három hely valamelyikén, ők csapatostul betotyogtak most a második helyre, míg az elefántcsaládot csak a képzeletbeli dobogó legalja bírja el, ők ezúttal a harmadik helyen csücsülnek. 

A capybarák visszacsúsztak a negyedik helyre, de őszintén szólva csak néhány örökbefogadáson múlt, hogy megelőzzék Samu, a kis elefánt és szüleinek csapatát. Az ötödik legnépszerűbb állatfaj az év első felében a zsiráf lett, őket követik a lajhárok hatodikként. A hetedik helyen a tigrisek állnak, Agnes és Igor érkezésével ez a faj is újra a TOP10-ben lehet. Nyolcadikként az Állatkert kis oroszlánfalkája csak pár nevelőszülővel előzte meg a kilencedik helyen álló két szupertehetséges oroszlánfókát. Tizedik helyen pedig a szurikáták végeztek, így végül a TOP10-ből pont lemaradtak a leopárdok és a vombatok. 

 

 

S akkor nézzük, hogy egyéniben vajon kinek lett a legtöbb örökbefogadója 2024 első felében? 

Samu, a kis elefánt természetesen még mindig letaszíthatatlan a trónról! Ő rendelkezik a legtöbb nevelőszülővel az elmúlt időszakból. Az az igazság, hogy habár a két vörös panda összefogott és együttes erővel a fajok "versenyében" nyertek, de külön-külön Samut nem tudták legyőzni! Aurora felugrott a második helyre (legutóbb csak az ötödik volt), Bendegúz pedig harmadik helyen csücsül, úgy tűnik nagyon ragaszkodik ahhoz a helyhez, hiszen rendszerint ott találjuk. 

Agnes, az idén érkezett szibériai tigrislány már bizonyított is! Személyében újra köszönthetünk tigrist a TOP10 mindkét listájában, ő most a negyedik lett, de a tigrisek egyébként elég ígéretesek, év végére, az akkor esedékes éves beszámolóra akár tarolhatnak is. 

Rocíonak ezúttal be kell érnie az ötödik hellyel, őt Sheshe, a zsiráflány követi hatodikként. A következő helyeken holtverseny alakult ki: hetedikként ugyanannyi örökbefogadóval Bizsu, a szurikáta és Stanislaw, a capybara hím áll, míg a nyolcadik helyen Basil, az ázsiai oroszlán és Bohus, a manul osztozik. A két "cicát" Jacques, az oroszlánfóka követi kilencedikként, ami meglepő, hiszen általában Noé, a másik okos fóka szerepel a TOP10-ben, de most átadta helyét pajtásának. Tizedik helyen Banu, a gyönyörű perzsa leopárd végzett, örülünk, hogy ezúttal őt is a tizes listában üdvözölhetjük. 

A lista első 10 helyéről éppenhogy lecsúszott most Nico, a naookban szülinapját ünneplő fiatal lajhár, Noé, az oroszlánfóka, valamint Mia, a vombatlányka és Sanyi, a népszerű, kalandos előéletű pingvin - utóbbi két állatka egyébként ugyanannyi nevelőszülőt gyűjtött januártól. 

 

Ilyenkor általában készülünk nektek egy olyan listával is, amely a TOP 10 ellentéte: olyan állatokat mutatunk, akiket még soha vagy az elmúlt egy év során senki nem választott, így ha őket fogadjátok örökbe, könnyen ti lehettek az egyetlen örökbefogadói. Egy másik bejegyzésünkben fel is fedjük nektek, ide kattintva olvashattok az árvácskáinkról.

Visszatérve a TOP10-es listánkra: messze még az év vége, addig bármi megtörténhet! A legnépszerűbb örökbefogadott állatok listája hónapról hónapra változik. Te kit fogadnál örökbe? Kinek szurkolsz?

Több száz állat várja a Budapesti Állatkert lakói közül, hogy te legyél a tiszteletbeli nevelőszülője! Pár kattintással ITT kiválaszthatod és örökbe is fogadhatod a kedvenc állatodat - akár ajándékba, akár magadnak!

Köszönjük az elmúlt fél év örökbefogadásait is támogatóinknak! Reméljük, hogy a jövőben sem maradtok állatkerti kedvenc nélkül!

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink