Születésnapi ajándékok

2022-08-09

Az Állatkerti Alapítvány szokás szerint idén is ajándékokkal köszöntötte az állatkerti lakókat augusztus 9-én, a Fővárosi Állat- és Növénykert születésnapján.


 

Pontosan 156 évvel ezelőtt, 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert - akkor még Pesti Állatkert néven. Ebből az ünnepélyes alkalomból a kert több lakója is új játékokat kapott az Állatkerti Alapítvány támogatóinak jóvoltából. 

Idén az elefánt családot ajándékoztuk meg új labdával, aminek szemmel láthatóan nagyon örültek és azonnal játszani kezdtek vele. A gorillák is nagy érdeklődéssel fogadták az érdekes etetőlabdákat, amelybe körte, füge, eper és némi mazsola is került. Új játékokkal és környezetgazdagító eszközökkel leptük meg a rozsomákat, az orangutánokat és az idén hat kiscicával bővült manul családot is.

Az állatkerti állatokról való gondoskodás egyik fontos területe a környezetgazdagítás.

A kifutók változatosabbá tétele, az állatok figyelmének lekötése, érdeklődésének felkeltése, aktivitásának biztosítása nagyon fontos tényezője az állatok jólétének.

Az Állatkerti Alapítvány már többször is ajándékozott speciális játékokat, foglalkoztató eszközöket az Állatkertnek: például óriáslabdákat az elefántoknak és vízilovaknak, etetőszerkezeteket a kisebb testű erszényeseknek és ragadozóknak, foglalkoztató játékokat a nagytestű aráknak, keáknak. Az ilyen speciális eszközök csak néhány nagykereskedőnél kaphatók, ezekből látják el a világ állatkertjeit. Sokszorosan bevizsgált, egészségkárosító adalékot nem tartalmazó alapanyagokból készülnek, s formatervezésük, kivitelezésük természetesen állatfajonként különbözik. Egészen más anyagból, más tervek szerint készül pl. egy orrszarvúnak való labda – amire játék közben rá-rá lépked a jószág -, mint pl. egy olyan etetőszerkezetet, amiből a szurikáták tűhegyes fogai és éles karmai csipkedik ki a lisztkukacot.

Az állatkerti állatoknak készülő eszközök szinte luxuskategóriás termékek, ezek beszerzésében sokat segítenek az adományok.

Az örökbefogadás - mint támogatási forma - mellett az „Egy falatka Állatkert” adománygyűjtő programban is lehetőség van csekélyebb összegű adomány küldésére játékos formában: egy bála széna, egy adagnyi hal vagy egy falatka bambusz árával, ötszáz, ezer vagy kétezer forint átutalásával járulhatnak hozzá a költségekhez a támogatók.

Köszönjük örökbefogadóinknak, támogatóinknak, hogy idén is lehetővé tették, hogy megajándékozhassuk az állatokat, amely egyaránt öröm nekik és az őket meglátogatóknak is!    

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink