Kensai

Aranyhasú mangábe

 

  • Faj: Aranyhasú mangábe
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2009. 11. 14.

Állatkertünk világhírű aranyhasú mangábe csapatának tagja Kensai, a világ egyik legritkább majomfajának képviselője.

Örökbefogadom!

 

 

Aranyhasú mangábe
Cercocebus chrysogaster
Golden–bellied mangabey
Goldbauchmangabe

 

Az aranyhasú mangábé az óvilági majmok, ezen belül a cerkóffélék közé tartozó faj, amely Nyugat-Afrikában, a Kongó-medence sűrű erdőségeiben őshonos. Mivel élőhelyük a kutatók számára nehezen hozzáférhető, és egyébként is rejtett életmódot folytatnak, nincs információ a vadonbeli állomány pontos nagyságáról. Élőhelyén viszont biztosan folyamatosan csökken az állománya. 

Az állatkertek világában az aranyhasú mangábé igazi ritkaság! A világ több ezer állatkertje közül ugyanis mindössze 12 állatkertben láthatók aranyhasú mangábék. Budapesten remekül érzik magukat, amit mi sem bizonyít jobban, hogy szaporodnak, mi több, világviszonylatban is a Fővárosi Állat- és Növénykert a faj egyik legfontosabb, legeredményesebb tenyészközpontja.

Bundájuk barnás színű, jellegzetességük aranyszínű hasuk, amelyről nevüket is kapták. Hosszú farkát a földön tartózkódó állat függőlegesen, zászlószerűen felmereszti, a faágakon viszont  kapaszkodóként használja. Egyébként is különösen ügyes állatnak tartják ezeket a középtermetű majmokat gondozóik: a mangábék rendre végig-vizslatják a bemutató helyüket, fürge kezükkel végigtapogatják a falak egyenletlenségeit, kicsavarják a csavarokat, meglazítják a kötéseket, - állandóan oda kell rájuk figyelni!

 

Testméretek:
Testhossz: 40-60 cm
Tömeg: 4-13 kg

Táplálkozás: gyümölcsök, magvak, levelek

Társas viszonyok: 20-30 fős csoportban él

Vemhességi idő: 175 nap

Utódok száma: 1

Élettartam: 20-30 év

Veszélyeztetettség: ismeretlen / veszélyeztetett

 

Elterjedés: Afrika (Kongó-medence)

 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink