Óév búcsúztató, új év köszöntő

2023-12-31

Közhírré tétetik – harsoghatnák az arák, (ha tudnának beszélni), de ez hangzott el az Állatkerti Alapítvány évzáró kuratóriumi ülésén is: szintet lépett az Alapítvány, minden eddiginél hathatósabban támogatta az Állatkertet. S valóban: büszkék lehetünk eredményeinkre, amit támogatóink segítségével értünk el.

 

Lássuk tehát a legfontosabbakat! Alapító okiratunk szerint legfőbb feladatunk az állatkerti állatok jólétének segítése. Idén is sokat tettünk e téren: környezetgazdagító eszközöket adományoztunk sok-sok állatnak: óriáslabdát Tücsök ötvenedik születésnapjára, játékokat az orángutánoknak, törpemonguzoknak, szurikátáknak, labdákat az oroszlánfókáknak.

Karácsonyt szerveztünk (az Oázis kertészet fenyőfáival) - izgalmas elfoglaltságot biztosítva ezzel az állatoknak és látványos pillanatokat szerezve a látogatóknak. Ami kevésbé látványos ugyan, de szintén hasznos: takarmánykiegészítő táplálékkal, állatgyógyászati készítményekkel segítettük egészségük fenntartását.

A 2023-as esztendőben viszont ezeknél a megszokott tevékenységeinknél sokkal nagyobb arányú, maradandó értékeket is teremtettünk!

Felújíttattuk, átépítettük a jácint kék arák röpdéjét és elkezdtük (hamarosan be is fejeződik) a papagájszaporító belső tereinek átalakítása. A jácintkék arák tenyészprogramja már eddig is sikertörténete volt a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, hiszen az elmúlt év alatt több fiókát nevelt Tinta (a Budapesten kelt, kézzel nevelt tojó) és a hozzá Berlinből érkező Ramses. Maga a papagájszaporító épülete és a röpdék viszont elavultak és a méretük sem ideális, hiszen építésük idején még kisebb termetű papagájokat tartottak ezen a helyen. Mostanság pedig egy, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által koordinált program keretében egészen új lehetőségek nyíltak meg a jácintkék arák szaporításában. Wuppertalban építettek egy hatalmas, közös röpdét, ahova Európa több állatkertjéből érkeznek fiatal madarak, mégpedig azért, hogy „szabadon” választhassanak párt maguknak, azaz ők maguk dönthessék el, hogy kivel élik majd le (egyéként igen hosszú) életüket. Pico, a fiatal tojó aránk például úgy érkezik majd vissza a budapesti „szülői házba”, hogy magával hozhatja a Wuppertalban választott párját is.

Aki még nem építtetett papagájröpdét, az el sem tudja képzelni, mekkora kihívás. „Csak” olyan igényeknek kell megfelelni, hogy ezek az erős csőrű, ügyes lábú, rendkívül kíváncsi és kreatív madarak ne tehessenek kárt sem a röpde felszerelésében, sem a látogatókban, (sőt, a látogatók sem az állatokban)! Emellett biztosítani kell, hogy a látogatók jól láthassák a madarakat a röpdében viszont a fedőháló szemnagysága olyan kicsiny legyen, hogy ne férhessenek át rajta a potyaleső verebek. S persze, mindez olyan erős huzalból készüljön, hogy a madár ne csippanthassa el a drótot és ne szabadulhasson ki. Végül a wuppertali kollégák által is ajánlott, professzionális német cég hálóját, a Carlstahl termékét vásároltuk meg, 2 mm átmérőjű, 2,5 x 2,5 cm szemnagyságú, egyedileg méretre gyártott, a helyi körülményekhez adaptált, feketére színezett acélhálót.  Felszerelése, kifeszítése embertpróbáló munka volt, de az Intercup Kft szakemberei lelkiismeretesen megbirkóztak a kihívásokkal, miközben az új araröpde bejárata biztonsági zsilipkapukat és a gondozók által tervezett etetőket is kapott.

Több mint húszmillió forintot költöttünk a röpde felújítására, - aminek anyagi fedezetét Virághné Szamosi Judit hagyatéka teremtette meg. Ő volt a „papagájos néni”, aki hosszú éveken át volt állataink örökbefogadója, s halálakor nagy értékű örökséget hagyományozott Alapítványunkra. Hálánk jelét emléktábla hirdeti a papagájröpde mellett.

Másik óriási vállalkozása Alapítványunknak a vombatház felújítása és a kifutó bővítése. Állatkertünkben ugyanis – az európai állatkertek közül egyedülállóan – már hat vombatkölyök született, de a szülőpár, Molly és Wally már eléggé öregecske. Utolsó kölykük Mia, itt maradt Budapesten, hogy egy fess vombatfiúval új családot alapíthasson, de erre csak akkor kerülhet sor, ha kibővített, megújított kifutót kapnak. A tervet -  megszületésének pillanatában – megosztottuk támogatóinkkal: erre célra hirdettük meg a személyi jövedelemadó 1%-át gyüjtő kampányunkat „Vombatvárat építünk” jelmondattal. Több mint 9 millió forint gyűlt össze az szja 1%-okból, s további bő egymillió a többi-vombat-kampányból a támogatói oldalunkon, sőt, az egyik nagy támogatónk, s Stebo 5000 Kft. több millió forint értékű építési anyaggal is hozzájárult a beruházáshoz. Így sikerült elkezdeni a munkálatokat, - akik decemberben jártak az Állatkertben, láthatták, hogy az építési munkálatokat a vombat-kifutó környékén. A Dakota Design Home Kft. dolgozói fagyban-esőben megfeszített tempóval dolgoznak azért, hogy mihamarabb elkészüljön a megújított vombatház és kifutó és megérkezhessen Mia, a vombat menyecske jövőbeli párja. (A beruházás teljes költsége sajnos még nem gyűlt össze – 20 millió forintnyi összegről van szó -, de dolgozunk a megoldáson.)

Hozzájárulnak a kiadásaink fedezéséhez örökbefogadóink is, hiszen Alapítványunknak az állatkerti állatok örökbeadása a legnagyobb adománygyűjtő programja. E téren is sikeres volt a 2023-as év, hiszen minden eddiginél többen választották ezt a kedves, jótékony gesztust. Számukra rendeztük meg a májusi és októberi Állatkerti Nevelőszülők Napját, s bizony már olyan sokan jönnek el erre a találkozóra, hogy a szülői értekezletek zavartalan (és tömegmentes) lebonyolítása érdekében a rendszer megújításán kell gondolkoznunk. Be kell valljunk viszont egy mulasztásunkat is, idén elmaradtunk jónéhány, a Prémium kategóriás örökbe fogadók számára beigért fogadó órával, - amelyeket visszamenőleg is igyekszünk mihamarabb pótolni.

Az örökbefogadási programunk nem csak eredményes adománygyűjtés, hanem fontos ismeretterjesztő tevékenység is, hiszen valamennyi ezzel kapcsolatos kommunikációs tevékenységünkben teret kap az Állatkert természetvédelmi és fajmegőrzési tevékenysége, az állatokkal kapcsolatos információk, valamint a felelős állattartásra való felhívás.

Alapítványunk szorosan együttműködik az Állatkert ismeretterjesztő osztályával, valamint a marketing- és kommunikácós osztályával. Számos rendezvény, akció, program esetében segítettük sajátos eszközeinkkel a híradásokat, a kialakított „munkamegosztás” szerint súlyozva a közzéteendő ismereteket. Így pl. részt vettünk az 50 éves víziló, Tücsök „születésnapi bulijának” megszervezésében és más, közkedvelt állatok aktuális évfordulóinak megünneplésében. Alapítványunk szervezte meg az Állatkert születésnapját is, amikor is különleges összetételű, egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmazó óriástortát készíttettünk, amelyből az állatkerti állatok is fogyaszthattak kóstolót.

Részt vettünk az Értelmi Fogyatékosok Országos Szövetségével  közösen rendezett „Sérült gyermekek napja” megszervezésében és lebonyolításában, valamint „jószolgálati akcióként” az ukrajnai menekült gyermekcsoportok állatkerti látogatásainak finanszírozásában is.

Sok egyéb tevékenységünk mellett Alapítvány munkatársai készítik el az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően az állatkerti bérleteket, biztosítva a zökkenőmentes, sorban állás nélküli, látogatóbarát kiszolgálást.

Ez volt – vázlatosan – az Állatkerti Alapítvány 2023-as éve. S mi lesz 2024-ben? Bízunk benne, hogy folytatni tudjuk munkánkat a Fővárosi Állat- és Növénykert megsegítésére, s ebben számíthatunk az Állatkert iránt elkötelezett támogatóinkra, akiknek ezúton is köszönjük, hogy az óévben mellettünk álltak. Ebben a reményben kívánunk mindenkinek békés, boldog, eredményekben gazdag új esztendőt.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink