Mit szeretnek a tigrisek?
2020-04-29
Micimackóval szólva a mézet, a kukoricát és a bogáncsot, legalábbis első megközelítésben. Itt nálunk az Állatkertben viszont fel sem merülnek ezek a lehetőségek.
„…Tigris teljes pofára való mézet hörpintett fel... aztán hátrahajtott fejjel darabig a mennyezetet nézte, közben jobbra-balra lefetyelt a nyelvével jó hangosan, a fogát is csattogtatta, mindez nagy lármával történt. Végre megszólalt, igen határozott hangon.
- A Tigrisek nem szeretik a mézet - mondta.
- Csodálom - mondta Micimackó, igyekezvén, hogy a hangjából sajnálkozást lehessen kiolvasni. - Azt mondtad, a Tigrisek mindent szeretnek.
- Kivéve a mézet - mondta Tigris.” Aztán hasonló felismerésre jutott Tigris Malackánál, a kukoricát kipróbálva és Fülesnél, a bogáncs-kóstoló után.
És mindez persze nem is meglepő, hiszen bolygónk legnagyobb testű macskaféléje ragadozó, és ezen belül is általában a frissen elejtett zsákmányt részesíti előnyben. Az oroszlánokkal ellentétben magányosan vadászik, és a macskafélék többségével ellentétben szereti a vizet.
Egyik érdekes tulajdonsága, hogy a hátsó lábai hosszabbak, ez az eredményes vadászathoz szükséges ugrások hosszát segíti.
Az állatkertünk tigrisének nem adatott meg a vadászat lehetősége, friss, nyers hússal etetik őket, és nem is kevéssel. Egy tigris jóllakatásához naponta átlagosan közel tíz kiló csontos húsra van szükség: nyáron kicsit kevesebbre, télen kicsit többre, hiszen a mínuszok elviseléséhez nagyobb mennyiségű fűtőanyag kell. De a különféle formában kínált hús és belsőségek mellett időnként egy kis tojást is szoktak kapni. A napi mennyiséget egy vagy két részletben szokták megkapni, Minthogy a természetben nem mindig sikerül a zsákmányejtés a ragadozóknak, arra is ügyelnek a gondozók, hogy esetenként kiürülhessen a tigrisek emésztőrendszere.
Persze, az állatkertben nem csak a tigrisek esznek húst, rajtuk kívül is sokféle ragadozó étvágyát kell kielégíteni, például az oroszlánokét, a perzsa párducét, a rozsomákokét, a vadkutyákét, - hogy csak a legnagyobb fogyasztókat említsük.
Egy átlagos napon 60 kg nyers húst, 12 kg bontott csirkét és 10 kg csirkeaprólékot készítenek elő az állatkerti takarmánykonyhán a ragadozóknak, több más állati eredetű táplálék mellett.