Megérkezett az első mobil-csomag

2019-05-08

Alig egy hete hirdettük meg a használaton kívüli mobiltelefonok visszagyűjtési akcióját, már meg is érkezett az első csomag! Célba ért tehát a felhívásunk, az iskolásokat nagyon is érdekli: mit tehetnek Iringo rokonai érdekében.

 

A használaton kívüli mobiltelefonok újrahasznosításával ugyanis jelentősen csökkenteni lehetne azt a bányászati tevékenységet, amit a gorillák , a csimpánzok és más veszélyeztetett állatok eredeti élőhelyén, Nyugat Afrikában bányásznak. Itt bányásszák például a koltán nevű ércet, amelyből a tantál nevű fémet nyerik. A tantál pedig elengedhetetlenül szükséges a mobiltelefonok, laptopok, táblagépek kondenzátorainak gyártásához.

A mobiltelefonok értékes nyersanyaginak újrahasznosítására létezik ma már megbízható technológia, csak éppen a használaton kívüli, régi készülékek összegyűjtése nem megoldott. Ezért csatlakozott Alapítványunk a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, mobiltelefon-gyűjtő kampányához, hogy ezzel is segítsük a gorillák eredeti élőhelyének védelmét.

Az Állatkerti Alapítvány a fővárosi iskolák számára hirdetett egy éven át folyó akciót: az az osztály, aki a legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot adja le Alapítványunknál, állatkerti sétát nyer, amelynek során találkozhatnak az általuk megsegített gorillák nálunk élő rokonaival és ez állatok gondozói tartanak számukra különleges  idegenvezetést.

Az összegyűjtött mobilokat osztályonként lemérjük, dokumentáljuk és leplombált zsákban, az adatvédelemről is gondoskodva juttatjuk el az Inter-Metal Recycling Kft-hez, ahol visszanyerik belőlük az értékes fémeket.

Bár külön "gyorsasági versenyt" nem hirdettünk, de az első rossz-mobil-csomagot leadó osztály mindenképpen elismerést érdemel: alig egy hét telt el az akció meghirdetésétől, s ők már hozták is az összegyűjtött mobilokat. Így a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium 2.m. osztályát Alapítványunk különdíját nyerte: egy izgalmas állatkerti látogatást, ahol kicsit közelebbről is megismerkedhetnek Indigo világával.

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink