Ilyen még nem volt!

2023-07-01

Hatalmas meglepetésünkre letaszították az elefántokat a dobogó legfelső fokáról! De nem a kis pandák és nem is a pingvinek, vagy a tigrisek, akiket megszokhattunk! Kik furakodtak be az első helyre? Összeállítottuk az év első felének a TOP10-es listáját.

 

A legnépszerűbb örökbefogadható állatok listáját időről időre elkészítjük, hogy lássuk éppen ki volt a legmenőbb az elmúlt időszakban támogatóink körében. Meglepődve tapasztaltuk, hogy az esedékes riportban a fajok tekintetében elefántok a második helyre csúsztak, s a kis pandák is a harmadik helyre kerültek a pingvinekkel holtversenyben. De kik lehetettek, akik megelőzték őket és ennyire előre törtek 2023 első felében?

A válasz: a capybarák!

A capybarák, vagyis a vízidisznók tavaly ilyenkor még csak hatodik helyen voltak a népszerűségi listán, év végére már felküzdötték magukat az ötödik helyre, de előtte még mi sem gondoltuk volna, hogy egy vízidisznó bekerülhet a tizes listába (hát még kettő)! A Föld legnagyobb rágcsálója nagyon közkedvelt lett a fiatalok körében, hála a közösségi médiában felbukkanó mókás capybara videóknak, s talán ennek köszönhetik az állatkertben is, hogy 2023 első felében ők lettek a legnépszerűbb örökbefogadott állatok.

A ranglistából egyébként kettő is készül: először is megmutatjuk, hogy fajok tekintetében, összesítve kik a legnépszerűbb állatok, a másikban pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy egyéni „versenyben” éppen ki volt a legcukibb és a legtöbbször választott állatkerti lakó az elmúlt időszakban az örökbefogadók körében.


Ha a fajokat nézzük, a dobogó legtetejére becammogtak tehát a vízidisznók, ezzel letaszítva az egész elefántcsaládot a megszokott első helyükről - a másodikra. Nem sok híja volt ugyan, de legalább volt köztük mérhető különbség, nem úgy, mint a harmadik helyen, holtversenyben végzett kis pandák és pingvinek között! Ugyanis a két cuki panda együtt pontosan ugyanannyi örökbefogadót gyűjtött az első félévben, mint a 31 rosszcsontból álló pingvincsapat.

A képzeletbeli dobogóról így éppen hogy lecsúsztak a lajhárok, akiket ötödik helyen a zsiráfok követnek. Az örökbefogadók körében a hatodik legnépszerűbb állatfaj a tigris lett, hetedik helyen pedig a manulok végeztek. A nyolcadik helyen álló leopárdok csak egyetlen örökbefogadóval előzték meg a szurikátákat, akik szintén csak eggyel több nevelőszülővel büszkélkedhetnek, mint a tizedik helyen végzett alpakák. Ilyen szoros még sohasem volt a „küzdelem”!

A TOP 10-be így majdnem, de végül pont nem kerültek bele az oroszlánfókák, őket egyébként az oroszlánok, a vidrák és a vombatok követik.


S akkor nézzük, hogy egyéniben vajon kinek lett a legtöbb örökbefogadója 2023 első felében?

Az igazság az, hogy habár a két vízidisznó összefogott és együttes erővel fajok "versenyében" nyertek, de külön-külön Samut nem tudták legyőzni! Hatalmas előnnyel nyert Samu, a két éves kis elefánt rendelkezik a legtöbb nevelőszülővel az elmúlt időszakból. A dobogó második fokán Rocío, a vízidisznó nőstény áll: ilyen sem történt még soha, hogy egy vízidisznó dobogós legyen! Bendegúz, a kis panda hím viszont nem hagyta magát leszorítani a dobogóról, ő egy ideje már a harmadik helyen csücsül.

Stanislaw, a másik capybara lett a negyedik, s meglepetésünkre Aurora, a kis panda lány így csak az ötödik lett, pedig rendszerint a második és a negyedik hely között ugrabugrál. A hatodik helyen holtverseny alakult ki, a kis lajhár Nico és a gyönyörű tigrislány, Niva között. A hetedik hely Borsikáé, a manulé lett, de csak éppenhogy, hiszen egy örökbefogadóval lett neki több, mint Bizsunak, a szurikátának a nyolcadik helyről. A TOP10-es lista kilencedik helyezettje Sheshe, a legnépszerűbb zsiráflány lett, őt pedig Noé, az oroszlánfóka követi a tizedik helyen. Utolsó ugyan, de még sohasem szerepelt a TOP10-ben, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk rá!

Bohus, a másik manul éppen lecsúszott a tizes listából, őt egyébként Tücsök, a víziló és Szása, a tigris követi holtversenyben. De az igazi holtverseny csak a 12. helyen alakult ki: Sauda, a zsiráf, Arun, az elefánt nagytesó, Sanyi, a kalandvágyó pingvin, Basil, az oroszlán és Muki, a vörös róka ugyanannyi örökbefogadót gyűjtött!

Bizony, Sanyi nem jutott be idén a TOP10-be, pedig tavaly ilyenkor ő volt az első. Reméljük, hogy nem tervez újabb akciót, hogy bekerüljön a hírekbe és adjon a népszerűségének felvirágoztatására. Sanyinak egy kis vígasz lehet – nekünk pedig érdekesség –, hogy ő volt 2023-ban a legelső állatkerti lakó, akit örökbe fogadtak az év első napján! Nincs mit tenni, Sanyi nyitotta ezt az évet!


Ilyenkor általában készülünk nektek egy olyan listával is, amely a TOP 10 ellentéte: olyan állatokat mutatunk, akiket még soha vagy az elmúlt egy év során senki nem választott, így ha őket fogadjátok örökbe, könnyen ti lehettek az egyetlen örökbefogadói. Szerencsére ezúttal alig akad olyan állatkerti lakó, akinek ne lenne jelenleg tiszteletbeli nevelőszülője. Mázli, Angyal és Troy, a cuki nagy marák árvácskák éppen, de Maszat és Pisze, a két galléros pávián is várja a jelentkezőket. Endrének, az ázsiai vadkutyának és Dórikának, az indiai sülnek sincs most éppen egyetlen nevelőszülője sem. Balthazar, a pudu és Clay, a társas prérikutya is keresi örökbefogadóit, ami pedig a cuki nevű állatkákat illeti, senki nem választotta még Nudlit, a dajkacápát és Cafit, a mindig mosolygó cafrangos teknőst sem. A madárbarátok Lilit, a pelikánok egyik képviselőjét és Carrie-t, a dzsungeltyúkot is örökbe fogadhatják.

Visszatérve a TOP10-es listánkra: messze még az év vége, addig bármi megtörténhet! A legnépszerűbb örökbefogadott állatok listája hónapról hónapra változik. Te kit fogadnál örökbe? Kinek szurkolsz?

Több száz állat várja a Budapesti Állatkert lakói közül, hogy te legyél a tiszteletbeli nevelőszülője! Pár kattintással ITT kiválaszthatod és örökbe is fogadhatod a kedvenc állatodat - akár ajándékba, akár magadnak!

Köszönjük az elmúlt fél év örökbefogadásait is támogatóinknak! Reméljük, hogy a jövőben sem maradtok állatkerti kedvenc nélkül!

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink