Zebra, kettős szerepben

2016-09-22

A KRESZ-Szafarin mind a gyalogátkelő helyet jelző fekete-fehér csíkoknak, mind Zhuccerónak, az állatkert büszke zebra-csődörének jutott szerep tegnap. De szerepeltek a szurikáták, a kenguruk és az oroszlánok is, és persze az a 240 általános iskolás, akik sikerrel oldották meg a közlekedésbiztonsággal és az állatokkal kapcsolatos kérdéseket.

 

A szurikátáktól a figyelmet, a kenguruktól a biztonságos gyermekülés titkait, az oroszlánoktól a fényvisszaverő prizmák (macskaszem) működését leshették el a gyerekek – ezek a példák az állatkert megszokott működéséből származnak.

Tegnap viszont sok más dolog is volt itt: rendőr-autók, jelzőlámpák, kerékpáros felszerelések, sőt még egy tűzoltó autó is. Az ORFK-OBB, a Pest -megyei Rendőrfőkapitányság, a Közlekedés-tudományi Intézet és a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatási munkatársai igazán tanulságos és szórakoztató feladatokat találtak ki, hogy a gyerekek játékos körülmények között számot adhassanak közlekedésbiztonsági ismereteikről és begyakorolhassák a balesetmentes közlekedés szabályait.

Alapítványunk már harmadik alkalommal szervezte meg a KRESZ-Szafarit az állatkertben, most is nagy sikerrel. Valamennyi versenyző – 8 osztály, 240 tanulója – sok-sok élményt szerezhetett, a megszerzett, begyakorolt tudáson kívül is.

Persze a legboldogabbak a győztesek voltak: a Derkovics Gyula Általános Iskola csapata, akik első helyezésükkel egy Hungaroringre szól osztálykirándulást nyertek, a második helyezett  Erkel Ferenc Általános Iskola csapata, akik Zucchero örökbefogadói lehetnek, s ebben a minőségükben az egész osztály eljöhet a tiszteletbeli nevelőszülők részére szervezett egész napos programra, valamint a harmadik helyezett Barcsay Jenő Általános Iskola tanulói Szentendréről, akik jutalmul egy tűzoltólaktanyába és a Tűzoltó Múzeumba látogathatnak.

A szeptember 21-én megrendezett KRESZ-Szafarinak különö jelentőséget ad, hogy az Edward-day, azaz a Közúti Halálesetek nélküli Európai nap keretében rendezte meg Alapítványunk az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve. A vetélkedőről filmfelvételek is készültek, így egész Európában híre mehet, milyen hatékonyan erősítik egymást a különböző – jelen esetben a közlekedésbiztonsági és a természetismereti – tudnivalók.