Vissza a természethez!

2020-05-21

Rókát néha még a nagyvárosokban is lehet látni, de tudjuk, nem itt van az eredeti élőhelye. Ő – és a vadállatok többsége – sajnos vesztésre áll az ember és a természet csatájában. A Magyar Természet Napján (amely egybeesik a biológiai sokféleség nemzetközi napjával) érdemes végiggondolni a kilátásokat.

 

Napjaink felgyorsult, urbanizálódott világának egyik legnagyobb kihívása, hogy ne szakadjunk el végleg a természettől, ismerjük meg mindazokat a fajokat, élőhelyeket, amelyek hazánkra és a Kárpát-medencére, illetve az egész világra jellemzőek.

Persze nem teheti meg mindenki, hogy napokat, heteket töltsön el a természetben, és személyesen lesse meg az egerésző rókát vagy a fiókáit etető ölyvet, esetleg a kivárja, amíg a mocsári teknős kimászik napozni. Pedig a természet működésének (és ezzel együtt a védelmének) nagyon fontos alapja lenne a vadon élő állatok és viselkedésük megismerése.

A kistelepülésen élők némi előnyben vannak, bár a digitalizálódó világ őket is sok élménytől fosztja meg. Mert valljuk be, egyszerűbb megnézni egy-egy rövid videót vagy néhány fényképet a Neten, mint járni a természetet, és kivárni azt a pillanatot, amikor megfigyelhetünk, észrevehetünk valamit, amiről már hallottunk, olvastunk, de még nem láttuk. És ilyenkor arra is rájövünk, hogy mennyivel többet jelent személyesen találkozni a természettel, napról-napra benne élni, mint néha ránézni a számítógép segítségével.

Városban még nehezebb a helyzet, bár számos állatfaj alkalmazkodott a városi környezethez, azért ez mégsem ugyanaz.

Sokaknak talán az állatkert, az állatkertek jelentik az egyetlen találkozási lehetőséget az állatvilággal, ahol természetes élőhelyükhöz nagyon hasonlító környezetben találkozhatnak olyan fajokkal is, amelyeket itthon esélyük sem lenne megfigyelni, hiszen csak keveseknek adatik meg, hogy eljussanak valamelyik nagy afrikai nemzeti parkba, vagy például saját környezetükben, a víz alatt találkozzanak cápákkal.

A Fővárosi Állatkert képes biztosítani ezeket az élményeket, és igyekszik segíteni a természet megismerését is. Ez most, a Magyar Természet Napján (amely egybeesik a biológiai sokféleség nemzetközi napjával) talán egy kicsit aktuálisabb, mint az év többi napján. Ha máskor alig van időnk, ha állandóan rohanunk, legalább ezen az egy napon álljunk meg egy kicsit és csodálkozzunk rá a természetre! Nézzük meg közelebbről, amit általában csak a kocsi ablakán át látunk elsuhanni! És ha nincs lehetőségünk kimozdulni a városból és belevetni magunkat a természetbe, legalább az újranyitott Állatkertet látogassuk meg. Mert ott is szembe fog jönni a természet, ráadásul nem is csak hazánk és Kárpát-medence fajait, hanem a világ más részének élővilágát is megcsodálhatjuk, - a biológiai sokféleség itt aztán igazán érvényesül.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink