Vigyázunk Goloékra (is)

2020-04-02

A koronavírus azok közé a vírusok közé tartozik, amik állatról terjedtek át emberre. Napjaink egyik nagy természetvédelmi, fajmegőrzési kérdése, hogy az emberek között tomboló járvány visszajuthat-e az állatokra, és ezen belül pedig mekkora a veszélyeztetettsége a főemlősöknek.

 

Azt már régen bebizonyították, hogy a főemlősök érzékenyek lehetnek az emberi légzőszervi megbetegedésekre, ebből adódóan a cseppfertőzéssel terjedő koronavírus is veszélyes lehet rájuk. Többek között ezért is gondolják neves tudósok, kutatók, hogy a vírus halálos veszélyt jelenthet a csimpánzokra, gorillákra és más emberszabású majmokra. Ezzel kapcsolatosan a Nature közölt egy nyílt levelet, amelyben többek között kérik, hogy a veszélyeztetett főemlősök élőhelyét a koronavírus járvány megfékezéséig ne látogassák, ne kutassák, illetve az Állatkertekben se menjenek közel a főemlősökhöz.

A Fővárosi Állatkert jelenleg zárva tart, vagyis kizárt, hogy látogatók behurcolják a koronavírust a főemlősök közé, de egyébként is kiemelkedőek a több évvel ezelőtt bevezetett védelmi intézkedéseink. Főemlőseinket a belső térben üvegfal védi a látogatóktól, a külső kifutó pedig olyan kiképzésű, hogy nagy távolság van az állatok és az emberek között.

Így kijelenthetjük, hogy állataink maximális biztonságban vannak minden ember által terjesztett vírustól. A járványveszély fennállta óta gondozóik is csak maszkban, kesztyűben . Így készítik el az ételeket is és gondos fertőtlenítéssel végzik a takarítást is.

Az Állatkert dolgozói mindent megtesznek azért, hogy megóvják az állatokat a lehetséges veszélyforrásoktól. Mert nekünk őket is védeni kell, akkor is, ha nem is tudjuk még, hogy elkaphatják-e a koronavírust, nem is tudjuk még, hogy mennyire veszélyes rájuk, de azt tudjuk, hogy önmagukat aligha képesek megvédeni.

 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink