Véget ért a Zoo-olimpia

2016-07-20

„Csak pontosan, csak szépen, ahogy a csiga megy a réten” – a kiforgatott József Attila sorokat gyakran viccből idézik.  Pedig mást is jelenthet: például az az elszánt igyekezetet, ahogyan az élményterápiás foglalkozásokon részt vevő mozgássérült – és más fogyatékkal élő -  gyerekek meghódították az Állatkertet.

Ezt a gyönyörű festményt kaptuk ajándékba a Pető intézet tanulóitól, emlékbe. Most, az élményterápiás program lezárásakor – amihez az Új Európa Alapítvány pályázatán nyertünk támogatást – előkerültek a többi emlékek is: az izgatott készülődés, amivel zoopedagógusaink és a  szakreferensek nekiláttak a programok eltervezésének, kidolgozásának. Azok a szervezések, amelyekkel sikerült kiválasztani a mindenki számára legmegfelelőbb időpontokat. Amikor az élményterápiás foglalkozások lebonyolításakor az időjárásért aggódtunk, vagy azon, hogy az elhúzódó kirándulás végén a gyerekek időben visszaérjenek az iskolába.

Élményterápiás programunkba – amelyet Zoo-olimpia 2016 címmel rendeztünk meg - összesen 120 fogyatékkal élő gyermek vett részt, a következő iskolákból: Dió Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon, (2 értelmi fogyatékos csoport), Mozgássérültek Pető András Nevelőintézete  (2 mozgássérült csoport), Kőbányai Komplex Általános Iskola        (2 mozgássérült csoport), Ferencvárosi Komplex Általános Iskola (2 értelmi fogyatékos csoport), Vakok Általános Iskolája (4 látássérült  csoport).

Az állatkerti séta során – amelyben egy elektromos kisbusz is segítette a nehezen mozgókat – a sok érdekes, izgalmas ismeret mellett eltérő élményeket is kínáltunk a különböző fogyatékossággal élő gyermekek számára.  A legkedveltebb programelem persze az élő állatokkal való közelebbi ismerkedés volt. Ebbe beletartoztak az állatkerti simogatóban lévő kecskék, amelyeket meg lehetett etetni, de még nagyobb élményt jelentettek az egzotikus állatok. Az állatkerti demonstrátorok minden csoportnak valóságos kiselőadást mutattak be az általuk gondozott állattal: főszereplő volt Pipike, a selyemtyúk, Bendegúz, a görény, Kartács, a sárgafejű amazonpapagáj és Sziszi, a simogatni való óriáskígyó.

A Zoo-olimpián jelmondatunk volt, hogy mindenki győztes, aki a saját képességeit maximálisan kihasználva teljesít. A játékos feladatok között voltak fizikai számok és szellemi vetélkedő is, és az állatkerti program végén a zoopedagógusok személyenként értékelték a gyermekek teljesítményét. Minthogy a gyerekek nagyon lelkesen vettek részt a vetélkedőn, végül mindenki feliratos aranyérmet kapott. De nyertünk valamennyien: az állatkerti élményterápiás programokat vezető zoopedagógusok (Dr. Bajor Lampert Rita, Dr. Fiar Sándor, Golovanova Bea, Szabon Márta), a felkészítésben, szervezésben, lebonyolításban segítő szakreferensek (Bors Eszter, Nagy Edina,  Bátori Adél és Rostás Rita), az állat-sztárokat biztosító demonstrátorok (Bástya Istán, Fehér László, Glavanovits Tamás, Pilmayer Mihály), Alapítványunk minden munkatársa, hiszen óriási élmény volt valamennyiünknek látni, a gyermekek örömét.

Nem csak mi ismertettük meg a résztvevőket az állatkerttel, az élővilággal kapcsolatos érdekességekkel, hanem ők is tanítottak bennünket: hogyan lehet és kell tájékozódni a világban, miként lehet adottságainkat jól kihasználni és kamatoztatni.